Dovolj imajo žice in praznih vladnih obljub

Vrh ograje proti Učakovcem še vedno »krasi« žica z rezili. »Do konca tedna je ne bo več«.

Objavljeno
21. junij 2016 20.35
Bodeča žica
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Vinica – Ministrstvo za notranje zadeve ni uresničilo napovedi po petkovem obisku predsednika vlade Mira Cerarja v Beli krajini, da bo povsod ob Kolpi z vrha panelnih ograj odstranilo žico z rezili, opozarjajo domačini. Žica z britvicam še vedno »krasi« vrh ograje med naseljema Sečje selo in Učakovci.

Vse kar se dogaja v povezavi s to ograjo ob Kolpi, postaja prava humoreska, ki pa Belokranjce spravlja v obup in povsem po nepotrebnem povzroča slabo voljo. Migrantov, pred katerimi so z žico z rezili zavarovali mejo, ni od nikoder, pravijo domačini. Preden je predsednik vlade Miro Cerar prejšnji petek prispel na obisk v Belo krajino, so na vrh panelne ograje postavili žico z rezili, a ker so domačini z vodstvom črnomaljske občine na čelu protestirali, je Cerar zahteval, naj se žica odstrani, ker da je povsem nepotrebna in da škoduje belokranjskemu turizmu.

V pol leta trije prebežniki, pa še ti Srbi

»Odstranili so jo v dolžini približno 200 metrov od mejnega prehoda v Vinici proti kampu Katra in potem so se na veliko hvalili, da je žica odstranjena. Na drugi strani mejnega prehoda proti Učakovcem pa žica ostaja in vse skupaj postaja že bizarno,« je za Delo povedal Sašo Žepuhar, član Športnega turističnega društva Vinica, ki pravi, da ne more razumeti, kako lahko vodilni predstavniki vlade in ministrstev govorijo eno, delajo pa čisto nekaj drugega.

Žepuhar je povedal, da je bilo v njihovem kraju še pred desetletjem po več sto ilegalnih prehodov na leto, večinoma Kitajcev, vendar nihče ni niti pomislil, da bi mejo zavaroval z ograjo, v zadnjega pol leta, odkar jo je država postavila, pa so ujeli vsega tri begunce in še ti so bili Srbi. Marsikje je mogoč prehod pod ograjo, saj so jo postavili na neravnem terenu, opozarja Žepuhar, ki se zato sprašuje, komu je sploh namenjena.

Deset kilometrov ograje, na mostu nikogar

Direktor Razvojnega informacijskega centra Peter Črnič pravi, da vlada zavaja, ko trdi, da so odstranili žično ograjo (končentino) s panelnih ograj, saj to preprosto ni res. »To vse skupaj kaže tudi na njihov odnos do Bele krajine,« je povedal Črnič. Po njegovem sta za manjši turistični obisk do sredine junija dva krivca: slabo vreme in zlasti bodeča žica na brežinah, ki ljudi odvrača od vožnje s čolni po Kolpi. Tudi lastnik Kanu kampa Radenci ob Kolpi Martin Lindič opaža manjši obisk turistov kot prejšnja leta. Kot pravi, ne more razumeti, da je od Slavskega Laza do Kužlja v dolžini desetih kilometrov ob Kolpi nameščena rezilna ograja, betonskega mostu v Kužlju, ki povezuje hrvaško in slovensko stran, pa policija sploh ne varuje. »Prav tu bi lahko na tisoče migrantov brez težav prispelo v Slovenijo. Namesto varovanja so se raje odločili za postavitev bodeče žice na povsem neprehodnem terenu, ki jo zdaj zaraščata trava in grmičevje in predstavlja smrtno oviro za živali, ki so se vanjo že velikokrat ujele,« pravi Lindič, ki se mu zdi nesmiselno, da je Bela krajina ob Kolpi obdana z žico, mejnih prehodov Krasinec, Žuniči, Božakovo in med drugim Sodevci v Poljanski dolini pa ponoči nihče ne varuje.

»Povsod jo bomo odstranili«

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Andrej Špenga je za Delo povedal, da so končentino v dogovoru z lokalno skupnostjo odstranili v turističnih naseljih, dober kilometer proti Učakovcem pa je ostala.

»Ker domačini pravijo, da tudi na tem delu izvajajo turistično dejavnost s kanuji, jo bomo do konca tega tedna povsod odstranili,« je napovedal Špenga. Glede na očitke, da so mejni prehodi s sosednjo hrvaško ponoči nezavarovani, je Špenga pojasnil, da policijske patrulje mejo varujejo 24 ur na dan in da je ob nekaterih urah varovanje okrepljeno tudi s pripadniki Slovenske vojske.