Dovolj stagnacije, mediji morajo naprej

Medijski festival Naprej/Forward peto leto zapored gosti domače in tuje medijske goste, med njimi tudi Florence Hartmann.

Objavljeno
24. november 2016 18.03
Katarina Bulatović
Katarina Bulatović
Ljubljana – V organizaciji Društva novinarjev Slovenije (DNS) se v Lutkovnem gledališču začenja tridnevni medijski festival Naprej/Forward. Petič po vrsti bo gostil tuje in domače medijske goste, tudi žvižgačico in borko za človekove pravice Florence Hartmann.

Medijski festival Naprej/Forward je edina večdnevna priložnost, ko novinarji in drugi medijski delavci s kolegi iz tujine lahko izpostavijo dobre medijske prakse, se med seboj bolj povežejo in se predvsem izobražujejo, pravi predsednica DNS Petra Lesjak Tušek. Tudi zato bodo letošnji festival spet obiskali nekateri ugledni domači in tuji medijski gostje.

Današnji prvi festivalski dan se bo začel s predavanjem britanskega radijskega svetovalca Nika Goodmana, ki bo govoril o izzivih radijskih postaj. Nadaljevali bodo predavanje Thanasisa Troboukisa, odgovornega urednika na grškem spletnem mediju Vice, prisotnem v več kot 30 državah in priljubljenem predvsem med mlajšim občinstvom. Eden od vrhuncev festivala bo jutrišnji pogovor s francosko novinarko Florence Hartmann, s katero se bo pogovarjal novinar Dela Boštjan Videmšek.

Preiskovalne zgodbe

Ta festivalski dan bo prav tako v znamenju preiskovalnih zgodb. Novinarki Jelena Ćošić in Miranda Patrucić bosta govorili o razkritju tihotapljenja orožja čez Balkan v Sirijo, novinarka Dela Anuška Delić pa bo povedala več o mednarodnem preiskovalnem projektu Panama Papers. Jutrišnji dan bodo po predavanjih sklenili s podelitvijo nagrad izstopajočim novinarskim in fotografskim posameznikom v iztekajočem letu, sobota pa bo namenjena delavnici.

Predsednica društva opozarja, da so prav krepitev veščin, spodbujanje preiskovalnega novinarstva in tudi poglobljenih zgodb, edina mogoča prihodnost novinarstva. »Za doseganje teh morajo v uredništvih in upravah medijskih hiš zagotoviti ustrezne pogoje dela, s tem pa pomagati vzgojiti kritično javnost, ki je nepogrešljiv del demokracije,« pravi Lesjak Tuškova. Dodaja, da so medijska zakonodaja, enakopraven ekonomsko-socialni status novinarjev in avtonomija uredništev vprašanja, ki so del medijskega vsakdanjika. Za naslavljanje teh pa je ključno strniti novinarske vrste in povečati njihovo moč. Za to bo priložnost tudi na festivalu.