Dr. Borut Geršak Delova osebnost leta 2007

Dr. Borut Geršak, zdravnik, ki je s svojo ekipo izvedel prvo endoskopsko operacijo srca, kar ga uvršča v vrh evropskega zdravstva, je Delova osebnost leta 2007.

Objavljeno
18. december 2007 21.35
Dr. Borut Geršak
Ljubljana – Dr. Borut Geršak, zdravnik, ki je s svojo ekipo izvedel prvo endoskopsko operacijo srca, kar ga uvršča v vrh evropskega zdravstva, je Delova osebnost leta 2007. Med desetimi nominiranci, za katere je uredništvo presodilo, da ustrezajo merilom, pa so o tem, kdo bo zmagovalec, bralci v anketi našega Dela Stik z oceno 4,56 (od petih možnih) odločili, da je ravno dr. Borut Geršak tisti, ki si zasluži prestižni naziv. Kot je na slovesni podelitvi povedal predsednik uprave Dela Peter Puhan, Delova osebnost leta že dolgo velja za enega najuglednejših priznanj, ki ga uredništvo časnika Delo vsako leto podeli posamezniku, čigar uspehi in dosežki so še posebno izstopali. Odgovorni urednik Dela Janez Markeš pa je pojasnil, da so letošnji nominiranci predvsem osebnosti iz civilne družbe. »Razlog za to je preprost. Kakovost vsakršne, tudi slovenske družbe, se meri po kakovosti civilne družbe, po njeni razvejenosti in avtonomiji glede na politične centre moči. Slovensko javno mnenje se vse od osamosvojitve vztrajno odmika od velikih ideoloških tem k bolj nezahtevnim in sproščenim življenjskim slogom. Uredniška politika Dela hoče dati glas civilni družbi, naša zaveza hoče biti zaveza javnosti in ne politiki ter drugim centrom moči,« je dejal Markeš.

Poleg zmagovalca so bili letošnji nominiranci še: dr. Erik Brecelj, zdravnik, po njegovem javnem nastopu se je začelo reševanje težav na onkološkem inštitutu; Mihael Prevc, župan občine Železniki, ki pooseblja boj s posledicami naravne tragedije v Selški dolini; Anica Mikuž Kos, pediatrinja, otroška psihiatrinja in humanistka, ki pomaga otrokom na najbolj vročih območjih: v Iraku, Bosni, Severni Osetiji, Ingušetiji, na Kosovu in v Čečeniji; Feri Lainšček, dobitnik letošnje nagrade kresnik in avtor knjige, po kateri je bil posnet letošnji slovenski film leta Petelinji zajtrk; Magnifico, pevec, ki je z novim CD, distribuiranim zastonj 100.000 bralcem Dela, premaknil meje glasbenega založništva; Primož Kozmus, atlet, ki je na SP v Osaki v metu kladiva dobil srebrno kolajno; Pedro Opeka, misijonar na Madagaskarju in prejemnik francoskega odlikovanja viteza častne legije; Lučka Bogataj Kajfež iz skupine strokovnjakov ZN za spremljanje podnebnih sprememb v svetu, ki je te dni prejela skupinsko Nobelovo nagrado za mir; in dr. Andrej Detela, znanstvenik in izumitelj ekološkega elektromagnetnega motorja.

Pogovor z nagrajencem dr. Borutom Geršakom v sredinem tiskanem Delu.