Drevje bo ležalo še globoko v pomlad

Leto po žledolomu: Sklad ni objavil še niti razpisa za spravilo lesa. Dva meseca dela nista dovolj.

Objavljeno
13. januar 2015 21.30
Dragica Jaksetič
Dragica Jaksetič
Kozarišče – Skoraj leto dni po žledolomu sklad kmetijskih zemljišč še vedno ni pospravil polomljenega drevja na 32 hektarih za gradom Snežnik. Ker v skladu še niso objavili niti razpisa za izvajalca del, bodo zelo težko ujeli rok, 20. marec, do katerega bi morali iz gozdov odstraniti vse polomljene iglavce.

Gozd za gradom Snežnik je v zemljiški knjigi še vedno »družbena lastnina« in kot takšen uradno brez lastnika, zato se po žledolomu 1. februarja lani nihče ni lotil sanacije. Po stari vknjižbi bi ga morala upravljati občina Cerknica, a gozd je že zadnjih dvajset let del občine Loška dolina. Župan občine Loška dolina Janez Komidar je pred kratkim za Delo povedal, da se je klobčič začel odmotavati šele, ko sta se občini začeli dogovarjati o prenosu upravljavske pravice in da bi les prodala občina Loška dolina. Približno 100.000 evrov, kolikor je vreden, bi namenila za obnovo občinske infrastrukture.

Komidar je prepričan, da bi moral zemljiškoknjižno stanje urediti republiški sklad kmetijskih zemljišč in gozdov, a se to deset mesecev po žledolomu še ni zgodilo. Ker je les treba pospraviti, je gozdarska inšpektorica Alenka Čar Seražin že konec decembra lani določila sklad za zastopnika »lastnikov« parcel, ki bi morali sanirati gozd in poskrbeti za podrto drevje.

Do roka ne bo mogoče pospraviti

Na tleh zdaj že drugo zimo leži 5500 kubičnih metrov lesa, mogočni listavci in iglavci. Na skladu pravijo, da so od Zavoda za gozdove Slovenije 7. januarja prejeli listine s podatki o drevesih, odkazanih za spravilo, za izvedbo del pa bodo objavili razpis. »Dela se bodo začela izvajati šele po izboru izvajalca in glede na trajanje postopka bo to predvidoma spomladi.«

Skrajni rok za spravilo iglavcev se bo iztekel 20. marca, toda lesa za gradom Snežnik do takrat zagotovo ne bo mogoče pospraviti, je prepričan vodja krajevne enote ZGS Stari trg Janez Škerbec. Les namreč leži na majhni površini v strmini za gradom. »Če bi v normalnih okoliščinah najeli več skupin delavcev in bi dobro organizirali tudi odvoz, bi za spravilo več kot 5000 kubičnih metrov potrebovali najmanj dva meseca. Na tako majhnem območju, kot je območje za gradom, pa to ni mogoče,« pojasnjuje Škerbec.

Sečnja in odvoz lesa bosta tako sovpadla s pomladanskim, večjim turističnim obiskom gradu Snežnik in konec lanskega leta odprtega gostišča, kar bo težava tako za obiskovalce kot za gozdarje.