Drugi graditelj AC Draženci -  Podlehnik še ni gotov

Prvi graditelji naj bi začeli konec avgusta, drugi, ko bo razrešena pritožba

Objavljeno
04. julij 2015 09.22
regent STAVKA NA GRUSKOVJU
Franc Milošič, Ptuj
Franc Milošič, Ptuj

Čeprav so graditelji avtoceste med Draženci in Podlehnikom izbrani in čeprav začetek gradnje zamuja že polne štiri mesece, pa se dela še ne bodo začela pred koncem avgusta.

Na Darsu so povedali, da pogodbo šele pripravljajo in jo bosta investitor in izvajalec podpisala v prvi polovici prihodnjega meseca, potem pa bo pretekel še cel mesec, preden se bodo priprav na gradnjo in same gradnje zares lotili. Realni začetek je torej konec avgusta, dokončanje pa je predvideno v 28 mesecih - do konca julija 2017!
A za zdaj lahko pripravljajo šele pogodbo za prvi sklop razpisanih gradbenih del - že sredi letošnjega maja so za izvajalca izbrali konzorcij podjetij, ki ga vodi SGP Pomgrad iz Murske Sobote, v njem pa so še cestno podjetje Ptuj, CGP Novo mesto in  Gorenjska gradbena družba. Pogodba bo podpisana za 56.213.460,80 evrov oziroma za 68.580.424,62 evrov z davkom. V Pomgradovi upravi pa nismo uspeli izvedeti, kako so na začetek del pripravljeni in zakaj ni mogoče skrajšati priprav, da bi vsaj delno nadomestili začetno zamudo. Po načrtu gradnje bodo najprej ob sedanji hitri cesti - medtem bo po njej še tekel promet - zgradili polovico avtoceste z vsemi nadvozi, mostovi in podvozi za celotno avtocesto, potem pa bodo promet preusmerili na zgrajeno prvo polovico AC in zgradili še drugo polovico.
Javni razpis za izvajalce prvega 7,26 kilometrov dolgega odseka avtoceste pa kljub vsemu še ni zaključena zgodba. Ker sta bila v njem razpisana dva sklopa gradbenih del, so omenjeni konzorcij izbrali za prvi sklop, za drugega pa podjetje Asfalti iz Sarajeva za ponudbeno vrednost 6.166.184,13 evrov. Kolektor Koling  se je na izbiro v tem sklopu pritožil in zdaj "tečejo aktivnosti pravnega varstva". Zamujanje z deli drugega sklopa lpa ne bo oviralo začetka del, ki so bila že oddana.
Drugi dan letošnjega junija pa je Dars že razpisal in bo do 22. julija letos zbiral ponudbe izvajalcev za drugi del avtoceste med Podlehnikom in mednarodnim mejnim prehodom Gruškovje. V tej potezi bo treba zgraditi še 5,77 kilometrov avtoceste, investitor pa je vrednost vseh del omejil na 74,844 milijonov evrov (brez davka). Drugi odsek  bodo graditelji morali dokončati v 32 mesecih od podpisa pogodbe. Za avtocesto od Dražencev do Gruškovja (in nekatere druge cestne naloge) pa bo Evropska investicijska banka Darsu posodila  145 milijonov evrov, ki jih je v prvi polovici letošnjega junija že tudi odobrila.