Drugi tuji jezik v osnovni šoli ostaja le izbirni predmet

Tuj jezik kot obvezni predmet v 2. razred osnovne šole prihaja šele v šolskem letu 2014/15.
Objavljeno
10. junij 2013 16.28
Slovenija Podblica 15.2.2013 Osnovna šola Podblica Foto Jože Suhadolnik
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - V novem šolskem letu bo ukinjen obvezen drugi tuji jezik za učence od 7. do 9. razreda, ki so ga doslej postopno uvedli že na tretjini osnovnih šol. Uvajanje obveznega tujega jezika v 2. razredu osnovne šole ter izbirnega pouka drugega tujega jezika bo zamaknjeno za eno leto, v šolsko leto 2014/15.

Kot je na današnji tiskovno konferenci poudarilo ministrstvo za izobraževanje, se ne ukinja poučevanje nobenega tujega jezik, poroča STA. V prihodnjem šolskem letu se po besedah državnega sekretarja Aljuše Pertinača ne bo spremenilo nič, sklenilo se bo le poskusno izvajanje drugega tujega jezika kot obveznega predmeta na tretjini slovenskih šol.

Pertinač trdi, da na podlagi zakona o osnovni šoli iz leta 2011 ni več osnove za uvedbo obveznega drugega tujega jezika. Na ministrstvu ob tem tudi predlagajo zamik uvedbe poučevanja prvega tujega jezika v drugem razredu osnovne šole ter zamik poučevanje drugega tujega jezika kot neobveznega izbirnega predmeta.

Pertinač: denarja ni

Ministrstvo se je za ta zamik odločilo zaradi pomanjkanja finančnih sredstev in zaradi potrebe po dodatnem zaposlovanju strokovnih delavcev, ki pa si jih ministrstvo trenutno ne more privoščiti, je na novinarski konferenci povedal Pertinač.

Na osnovi izhodišč Bele knjige 2011 ministrstvo v predlogu novele zakona o osnovni šoli predlaga, da bo šola za učence 4., 5. in 6. razreda izvajala pouk neobveznih izbirnih predmetov, med katerimi bo tudi drugi tuji jezik. Za učence 7., 8. in 9. razreda pa bo šola lahko izvajala pouk tujega jezika kot neobveznega izbirnega predmeta. Pouk jezika bo trajal dve uri tedensko.

To določbo bodo začeli uveljavljati v šolskem letu 2014/2015, je dejal Pertinač. Z novelo predlagajo še začetek uvajanja poučevanja obveznega tujega jezika v 2. razredu v šolskem letu 2014/15.

Direktor Zavoda RS za šolstvo Gregor Mohorčič je pojasnil, da se je za poskusno uvajanje drugega obveznega tujega jezika v 7., 8. in 9. razredu od začetka poskusa 2008/2009 do konca letošnjega šolskega leta odločilo 159 osnovnih šol. Na ostalih šolah se je za drugi tuji jezik v tretji triadi kot izbirni predmet v minulem šolskem letu odločila le tretjina slovenskih osnovnošolk in osnovnošolcev.

Mohorčič je med pomisleki pri uvajanju obveznega drugega tujega jezika navedel vprašanje, ali zakonske rešitve omogočajo dovolj kakovostno poučevanje drugega obveznega tujega jezika ali pa je mogoče z drugačnim prožnejšim načinom dela doseči enako kakovosten pouk. Poleg tega je učenje dveh tujih jezikov prezahtevno še zlasti za tiste učence, ki imajo težave že s prvim tujim jezikom.

SDM: omejitev mladih

V Slovenski demokratski mladini se ob ukinitvi obveznega drugega tujega jezika sprašujejo, če morda želi ministrstvo s tem mlade omejiti in jim posredno preprečiti odhod v tujino.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, se zavzemajo za obvezno učenje drugega tujega jezika v osnovnih šolah, saj so prepričani, da bo to povečalo konkurenčnost mladih ter »Sloveniji pomagalo ustvariti državljane, ki vidijo tudi preko svojih meja pri iskanju novih možnosti zaposlitve.«