Družina umrlega Bora kazensko ovadila zdravnico

Starši 12-letnega dečka, ki je marca letos umrl zaradi previsoke ravni amoniaka v krvi, so kazensko ovadili zdravnico na mariborski pediatrični kliniki. Očitajo ji umor iz malomarnosti. Videoprispevek.

Objavljeno
26. november 2008 15.13
Ti. K./Kl.K./STA
Ti. K./Kl.K./STA
Ljubljana - Starši 12-letnega dečka, ki je marca letos umrl zaradi previsoke ravni amoniaka v krvi, so kazensko ovadili zdravnico na mariborski pediatrični kliniki Zlatko Kanič. Očitajo ji umor iz malomarnosti, s pravočasnim vnosom glukoze bi namreč lahko deček, kot so danes predstavili starši, takoj okreval.

12-letnemu Boru Nekrepu, za katerega se je pozneje izkazalo, da ima gensko presnovno motnjo v ciklu uree, se je po treh dneh jemanja antibiotikov povečal nivo amoniaka v krvi. Zdravniki na mariborski Kliniki za pediatrijo, kamor so dečka pripeljali 12. marca ob 18. uri, pa hiperamoniemije, kot se imenuje povečana raven amoniaka, niso opazili, je danes na novinarski konferenci predstavil oče pokojnega otroka Matjaž P. Nekrep.

Po njegovih navedbah so mariborski zdravniki naslednje jutro iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana dobili natančna navodila, kako naj ukrepajo z dečkom, ki je ponoči tudi izgubil zavest. Vendar jih niso upoštevali in otroka brez pravilne terapije ter s "turističnim transportom" prepeljali v UKC Ljubljana, kjer so mu, kot je dejala mati pokojnega Tatjana P. Nekrep, "samo z glukozo in soljo znižali amoniak na nenevarno vrednost".

Ponovni pregled glave je pokazal, da ima deček možganski edem in po osmih dneh kome je, čeprav so zdravniki pričakovali, da se bo zbudil, umrl, je pojasnil oče. Pri tem se je vprašal, kako je mogoče, da "19 ur po sprejemu na pediatrično kliniko, 13 ur po alarmantnem izvidu in pet ur po navodilih iz Ljubljane Bor ni dobil nobene terapije".

"Mariborski zdravniki so nam ukradli tistih 19 ur, ki jih ni mogoče več vrniti," je dejal oče. Kot je pojasnil, so se odločili za kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti zdravnice na mariborski pediatrični kliniki Zlatke Kanič in za kazenski ovadbi zaradi suma storitve kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja proti dvema zdravnikoma na omenjeni kliniki.

Med drugim so poslali tudi pismo varuhinji človekovih pravic in prijavo Zdravniški zbornici Slovenije. Komisiji za preprečevanje korupcije pa so prijavili člane komisije za interni nadzor v UKC Maribor, ker so podali mnenje, da je bilo v postopku vse izpeljano v skladu s sodobno medicinsko doktrino.

Kot so pojasnili starši pokojnega, so pričakovali, da bo odgovorne "sankcionirala njihova srenja, a od njih dobivajo le vljudnostna pisma", za navedene ukrepe pa so se odločili, da bi opozorili na svojo stisko in nemoč ter preprečili podobne primere v prihodnje.


UKC Maribor odredil zunanji ekspertni nadzor

 

Na UKC Maribor so pojasnili, da so zaradi "izjemne redkosti, zapletenosti in zahtevnosti primera" v njegovo reševanje 6. maja letos pritegnili tudi Odbor za strokovno-medicinska vprašanja Zdravniške zbornice Slovenije, ki je na oddelku klinike za pediatrijo, kjer se je zdravil pokojni Bor, 13. novembra opravil zunanji ekspertni nadzor.

 

Izsledkov tega nadzora še niso prejeli, bodo pa glede na ugotovitve "ustrezno ukrepali", so zapisali na UKC Maribor. Po njihovih navedbah so starše pokojnega Bora obvestili o prejemu dopisa varuha človekovih pravic, na osnovi katerega so aprila odredili izvedbo izrednega internega strokovnega nadzora na Kliniki za pediatrijo.

 

Mnenje komisije internega nadzora, ki je pregledala dokumentacijo in opravila razgovore z zdravniki, ki so bili udeleženi pri zdravljenju Bora, pa so, kot sporočajo iz UKC Maribor, posredovali varuhu človekovih pravic in ministrstvu za zdravje.


Zdravniška zbornica v primeru dečkove smrti čaka mnenje tujih strokovnjakov

 

Primer smrti 12-letnega dečka Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS) obravnava prednostno in z vso skrbnostjo, zagotavlja predsednica zbornice Gordana Živčec-Kalan. Ker gre za redek in zapleten primer, so v Veliki Britaniji zaprosili tudi za ekspertno mnenje.

 

Živčec-Kalanova je na današnji novinarski konferenci poudarila, da je zbornica "nemudoma storila vse, ko je izvedela za ta primer".
Postopek so začeli v aprilu. Primer obravnava odbor za strokovno-medicinska vprašanja pri zbornici, ki je pristojen za presojo, kaj je pravilno in strokovno utemeljeno. Ker pa gre v tem primeru po njenih besedah "za izjemno zahtevno in kompleksno obravnavo otroka, so mu namenili dodatno pozornost in visoko prioriteto".

 

Ugotovili so, da je tako zahteven in kompleksen primer v slovenskem zdravstvenem prostoru izjemna redkost in je tudi strokovnjakov, ki to področje dobro poznajo in pokrivajo, zelo malo. Zato so v Veliko Britanijo zaprosili za strokovno mnenje. Ko ga bodo prejeli, pa bo odbor za strokovno-medicinska vprašanja "lahko relevantno in celovito odgovoril o vzrokih in možnih razlogih za tako tragičen dogodek", je pojasnila Živčec-Kalanova.

 

Poudarila je, da želijo celovito pojasniti, zakaj je do dogodka sploh prišlo. "Dokler tega ne pojasnimo v celoti, ni mogoče podati kakršnega koli utemeljenega zaključka, na kakšen način in zaradi katerih okoliščin se je ta dogodek tako tragično končal".

 

Živčec-Kalanova je ob tem potrdila, da je bil strokovni nadzor v mariborski bolnišnici opravljen in da so slovenski strokovnjaki poročilo že pripravili, vsebine poročila pa ni razkrila.

 

Na novinarski konferenci je bila prisotna tudi odvetnica Nina Zidar Klemenčič iz odvetniške pisarne, iz katere so danes medijem posredovali dopis s prošnjo, da naj glede na to, da zdravniška zbornica o zadevi še ni odločila in da se kakršen koli kazenski postopek sploh še ni začel, ne poročajo z uporabo imen in priimkov vpletenih zdravnikov.

 

Kot je opozorila, jim ustava daje pravico, da se jih javno ne izpostavlja in se jih ne izpostavlja "medijskemu sojenju", dokler ni na kakršen koli način ugotovljena kakršna koli njihova odgovornost za ta tragičen primer. Ob tem je opozorila, da bi v tej fazi postopka to zanje pomenilo veliko težav ter vzbudilo dvom pacientov v njihovo delo.

 

"Gre za zdravnike, ki odgovorno in predano dolga leta opravljajo svoje poslanstvo zdravnika in breme, ki ga nosijo, je vsakodnevno dovolj težko zaradi dela, ki ga opravljajo," je dodala Živčec-Kalanova. Staršem tragično preminulega dečka pa je izrekla iskreno sožalje.