Družiti se ob glasbi je danes kar malce romantično

Ob 60-letnici glasbenih zasedb na Gimnaziji Celje - Center smo se pogovarjali z ravnateljem Gregorjem Delejo.

Objavljeno
07. december 2017 04.00
Posodobljeno
07. december 2017 16.00

Celje - Nocojšnji tradicionalni Miklavžev koncert Gimnazije Celje - Center (GCC) v Narodnem domu bo posvečen bogati glasbeni zgodovini šole. V njej letos deluje kar devet glasbenih sestavov: od dekliškega pevskega zbora, ki pobira domače in mednarodne nagrade, manjših pevskih zasedb do skupine The Šlagers, brez katere si ne predstavljajo več maturantskih plesov.

Glasba je bila v šoli, ki je svojo pot leta 1912 začela kot II. osnovna šola, vedno pomembna, razlaga ravnatelj Gregor Deleja, ki v tem šolskem letu vodi dva sestava: »Ko so leta 1949 ustanovili celjsko učiteljišče, je prišla komisija iz Ljubljane, ali bi lahko to bilo glasbeno učiteljišče. To se ni zgodilo, so pa že takrat tvorili predvsem orkestrske zasedbe. Leta 1957 so formirali prvi zborovski sestav, ki se je kasneje preobrazil v dekliški pevski zbor, ta deluje še danes in sodi v vrh takšnih zborovskih sestavov, tudi v tujini. Leta 2006 je nastala prva fantovska zasedba, Oktet 9, tri leta kasneje še njen podmladek FaVoZa. Potem so tu še inštrumentalne zasedbe, v 70. letih smo imeli harmonikarski in godalni orkester, zadnjih deset let zelo intenzivno deluje skupina The Šlagers z umetniškim vodjo profesorjem Sašem Šoncem. Iz njih izhajajo številni dijaški bendi, ki delujejo brez mentorjev in se preoblikujejo z vsako generacijo znova.«

Pravite, da je v glasbenih sestavih 15 odstotkov vseh dijakov. Kako jih privabite?

Tradicija je tista, ki pritegne. V zboru letos prepeva 70 deklet, kar je velik zalogaj za umetniškega vodjo profesorja Davida Preložnika. Fantje pa ugotavljajo, da je to zanimiva oblika druženja. Družiti se ob glasbi je v času, ko smo vsi vezani na napredne tehnologije, postalo malce romantično, njihovo udejstvovanje pa zelo podpirajo tudi učiteljski zbor in starši. Vse prigode in nezgode so spomini na najstniška leta, veliko bolj trajni kot pa kakšna učna snov. Motivacija za glasbo izhaja iz dijakov, mi smo tu zato, da jih čim bolj podpiramo in jim to omogočamo.

Ste razmišljali tudi o orkestru?

The Šlagers delujejo že skoraj kot orkester, sploh ko se jim pridružijo še nekdanji dijaki. Tako so lahko manjši big bend ali pa komorni revijski orkester, kot bo na Miklavževem koncertu. Brez njih si tudi maturantskega plesa ne znamo več predstavljati.

Glasba je del vaše šole, pa vendar imate umetniško gimnazijo likovne smeri. Kakšni so glasbeni načrti GCC?

Včasih je mogoče celo bolje, da nimamo umetniške gimnazije glasbene smeri, ker so naši dijaki v tem ustvarjanju manj obremenjeni. Kombinacija programov splošne, umetniške likovne gimnazije in predšolske vzgoje je najbrž kar idealen ustvarjalni poligon tudi za dijake, ki se vzporedno izobražujejo na srednjih glasbenih šolah v Celju in Velenju. Te povezave ustvarjajo številne možnosti, ki jih znamo podpirati, in to bomo poskušali početi tudi v prihodnje; maksimalno podpirati želje naših dijakov po ustvarjanju in jih čim bolj povezovati med programi, z okoljem, kolegi z drugih šol v skupnih koncertih in glasbeno-gledaliških projektih, kar je tudi že tradicija na šoli.

Zelo ste vpeti v lokalno okolje.

To se mi zdi absolutna nuja. Šola mora stalno komunicirati z lokalnim okoljem, učitelj mora biti v nenehnem stiku s širšim družbenim dogajanjem, da zazna duha časa, utrip in potrebe družbe. Vse to potem prenašamo na mladino, jo poskušamo vzgajati predvsem v duhu odprtosti, mehkih veščin, ki vključujejo predvsem zelo dobro obvladovanje komunikacije.

Poslastica koncerta?

Sta dve. Najprej jubilejna CD-plošča ob 60-letnici. Izbrali smo studijske in dobre koncertne posnetke zadnjih desetih let in predstavili pestrost glasbenih sestavov GCC. Druga je krstna izvedba priredbe starih slovenskih božičnih napevov, ki jih je posebej za naš dekliški pevski zbor, FaVoZo in Šlagerse priredil naš sodelavec, profesor pri nas in na Srednji zdravstveni šoli Celje Damir Berden. Predpremiera je bila v torek na koncertu skupaj z II. gimnazijo Maribor v minoritski cerkvi v Mariboru.