Država zanika škodo podjetju Albin Promotion

Albin Promotion iz Majšperka: Poravnava z državo spodletela, sledi tožba za višjo odškodnino

Objavljeno
09. januar 2016 01.34
Franc Milošič
Franc Milošič

Ministrstvo za okolje in prostor ter podjetje Albin promotion (AP) iz Majšperka se na okrožnem sodišču v Ljubljani nista sporazumela o 4,5 milijonih evrov odškodnine podjetju Albina Brencla. Zato se bo sredi marca začelo sojenje državi za 5,8 milijonov odškodnine, kar bi se z obrestmi vred že približalo desetim milijonom evrov.

AP je že sredi lanskega leta napovedal, da bo državo tožil, če ne pride do poravnave. Čeprav so še decembra lani na ministrstvu dopuščali možnost za poravnavo, da pa je zahtevek previsok, včeraj o kakršnemkoli dogovoru na sodišču niti slišati niso hoteli. Spor je nastal zaradi opuščene gramoznice na Dravskem polju, ki jo je občina Kidričevo dala v najem in sanacijo podjetju AP, to pa je za ta poseg dobilo gradbeno in okoljevarstveno dovoljenje in začelo mleti pnevmatike ter z njimi zasipavati izpraznjeno jamo. Medtem pa so ugotovili, da je gradbeno dovoljenje izdalo ministrstvo, ki ga ne bi smelo izdati, saj za to ni pristojno, pa so ga razveljavili. To je ustavilo nadaljevanje sanacije, AP pa naj bi to povzročilo veliko poslovno škodo. Na ministrstvu so v obsežnem razlagalnem odgovoru pred tožbo in poravnavo pojasnili, da škoda AP sploh ni nastala in da zato na odškodnino ne morejo pristati.

Ministrstvo je konec lanskega leta z javnim razpisom že izbralo podjetje, ki naj bi iz gramoznice odstranilo 28 tisoč ton iztrošenih gum, a zaradi sprožene revizije še ne izda, koga je izbralo in za koliko denarja. Podjetje AP pa je ministrstvu ponudilo poravnavo za 4,5 milijonov evrov (namesto tožbenega zahtevka 5,8 milijonov z obrestmi), dodalo pa še pogoj, da AP sam ustrezno odstrani in pospravi vse gume, ki so še tam (vseh je še okrog 42 tisoč ton), gramoznico zasuje z zemljo in jo ozeleni, (za to pa dobi 2,2 milijona evrov plačila). Po nekaterih predvidevanjih naj bi zdaj samo za odstranitev dveh tretjin gum (28 tisoč ton) država plačala približno toliko.
Sodnica Dida Volk, ki je vodila poskus poravnave, je že določila 16. marec za začetek sodne obravnave in obema stranema dala možnost, da se lahko poravnata tudi med sodnim postopkom samim. Albin Brencl je po neuspešni poravnavi povedal, da bo skušali slovenski vladi dopovedati in dokazati, da bi s poravnavo prihranila čas in nekaj milijonov evrov, pa tudi dokončna sanacija gramoznice bi bila cenejša.