Državna sekretarka: Vladi smo predlagali sprostitev blagovnih rezerv

V Sloveniji še ni potrjene okužbe z novim koronavirusom, je med drugim potrdila državna sekretarka na ministrstvu Simona Repar Bornšek.
Fotografija: Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek. FOTO: Leon Vidic/Delo

V Sloveniji še ni potrjene okužbe z novim koronavirusom, je na popoldanski novinarski konferenci ministrstva za zdravje dejala državna sekretarka na ministrstvu Simona Repar Bornšek. So pa vladi danes po njenih besedah že predlagali sprostitev blagovnih rezerv. Zavod za blagovne rezerve bo nabavljal po načrtu, drugih navodil, denimo zaradi koronavirusa, od vlade ni prejel.

Z zdravstvenimi zavodi, ki na primarni ravni zagotavljajo 24-urno zdravstveno obravnavo in kjer naj bi potekala testiranja na novi koronavirus, pa so že bili v stiku, v petek pa imajo tudi sestanek z njimi, je napovedala.



»Sistem bo izdelan v popolnosti,« je zagotovil Darko Čander z ministrstva.



Franc Strle s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja na ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru je dejal, da so podatki, ki jih imajo, nepopolni, zato je treba biti previden pri njihovem tolmačenju.

Klinični zdravniki morajo po njegovih besedah pri kužnih boleznih paziti, da se virus ne prenese niti nanje niti na druge ljudi. Pri koronavirusu je sicer zaenkrat dobro znano, kako se širi, namreč s kapljicami, ki gredo iz dihal, njihov domet pa je približno en meter, je dejal. Če bi upoštevali vsa higienska navodila, bi naredili največ, je ocenil.



Prepoved obiskov zaradi možnosti vnosa novega koronavirusa med drugim velja tudi v UKC Ljubljana, kjer vzpostavljajo posebno telefonsko številko, na kateri bo mogoče dobiti osnovne informacije o novem virusu. FOTO: Jure Eržen/Delo
Prepoved obiskov zaradi možnosti vnosa novega koronavirusa med drugim velja tudi v UKC Ljubljana, kjer vzpostavljajo posebno telefonsko številko, na kateri bo mogoče dobiti osnovne informacije o novem virusu. FOTO: Jure Eržen/Delo


Z njim se je strinjala tudi generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu Mojca Gobec. Največ lahko naredimo sami z zaščitnimi higienskimi ukrepi, je dejala.

»Koronavirus ne sme ustaviti življenja, prekomerni ukrepi pa lahko povzročijo več škode kot koristi,« je poudarila.

Vsi, ki želijo podrobnosti v zvezi s koronavirusom, pa naj bo to širša ali strokovna javnost, lahko najbolj sveža navodila najdejo na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je dodala Repar Bornškova. 

Na ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru so poleg tega vzpostavili telefonsko številko za informacije o koronavirusu, kamor lahko pokličejo vsi, ki jih zanima, kako ukrepati ter kako priti do pomoči. 


 

Ministrstvo za zaustavitev športnih tekmovanj?


Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je danes Olimpijskemu komiteju Slovenije (OKS) poslalo priporočila za ravnanje v športu ob pojavu koronavirusa. Sprva je sicer priporočilo skrajno previdnost, med drugim celo začasno zaustavitev vseh tekmovanj na državni ravni, a naknadno to preklicalo. Pravilno različico, usklajeno z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in ministrstvom za zdravje, bodo športnim organizacijam posredovali v četrtek dopoldne.

Preberite še:

Komentarji: