Državni svet z vetom nad novelo zakona o izvrševanju proračuna

Državni zbor bo zdaj o zakonu glasoval še enkrat.

Objavljeno
13. marec 2019 17.25
Posodobljeno
13. marec 2019 17.58
Državni svet je odložilni veto o izvrševanju državnega proračuna izglasoval z 22 glasovi za in devetimi proti. FOTO: Jože Suhadolnik
Državni svet je z 22 glasovi za in devetimi proti izglasoval odložilni veto na prejšnji teden sprejeto novelo zakona o izvrševanju državnega proračuna. Kot je za Delo povedal predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, gre za posledico nezadovoljstva predstavnikov interesov lokalnih skupnosti in gospodarstva. »Rebalans proračuna kaže, da gospodarstvo ne bo razbremenjeno ter da je za investicije, predvsem na lokalni ravni namenjenih manj sredstev. Občine s takšnim proračunom postajajo investicijsko impotentne,« poudarja.
 
Občinska združenja so se novembra lani z vlado sicer dogovorila o zvišanju povprečnine za letos na 573,50 evra na prebivalca, a je mesec kasneje vlada s sindikati javnega sektorja sklenila dogovor o zvišanju plač javnih uslužbencev, s čimer so se zvišale tudi finančne obveznosti občin. To je izničilo dvig povprečnine.
 
Da je za letos določena povprečnina prenizka za pokritje stroškov občin, so državni svetniki opozorili še pred začetkom obravnave rebalansa letošnjega proračuna in zakona o njegovem izvrševanju v državnem zboru.

image
Državni zbor bo moral o proračunskem zakonu tako odločati še enkrat, za sprejem pa bo treba imeti absolutno večino, torej 46 glasov. Teh koalicija nima. FOTO: Jure Eržen/Delo


»Poslanci so na seji minuli teden proračunske dokumente potrdili v nespremenjeni obliki, pa čeprav je imela koalicija za pogovore s predstavniki malega gospodarstva in lokalnih skupnosti prav toliko časa, kot z Levico. Da bi vnovično glasovanje o zakonu o izvrševanju proračuna bilo lahko težavno, ker sporazum o sodelovanju koalicije z Levico ni podpisan, zame ni relevantno, še več, rekel bi, da gre v teh razmerah za prelaganje odgovornosti na državni svet, stranke aktualne koalicije so pred volitvami obljubljale razbremenitev gospodarstva, zdaj pa se dogaja nasprotno. Ti všečki in kupovanje miru, ki se ga gre koalicija skupaj z Levico, na primer ideje o ukinitvi prekarstva, bodo imeli zelo negativne posledice za gospodarstvo in tudi druge družbene podsisteme, « še ocenjuje njegov predsednik.
 
Državni zbor bo moral o proračunskem zakonu tako odločati še enkrat, za sprejem pa bo treba imeti absolutno večino, torej 46 glasov. Teh koalicija nima. Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je ob tem komentiral, da pričakuje, da bodo tudi ob vnovičnem glasovanju poslanci, ki so glasovali za rebalans proračuna in zakon, to ponovili. Posebnih pogajanj na to temo do vnovičnega glasovanja pa po njegovih besedah ne bo.