Državni volilni komisiji bo predsedoval Peter Golob

Dosedanjega namestnika predsednika so izglasovali s 63 glasovi za in nobenim proti. Imenovanje novega predsednika je bilo potrebno zaradi predčasne razrešitve Frantarja.

Objavljeno
18. junij 2019 20.37
Posodobljeno
18. junij 2019 20.54
FOTO: Blaž Samec/Delo
STA
STA
Državni zbor je s 63 glasovi za in nobenim proti za novega predsednika Državne volilne komisije (DVK) imenoval dosedanjega namestnika predsednika DVK Petra Goloba. Ta bo na čelu DVK nasledil Antona Gašperja Frantarja, ki so ga zaradi dopolnjenega 70. leta starosti predčasno razrešili.

image
Nekdanji predsednik DVK Anton Gašper Frantar. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Imenovanje novega predsednika DVK je bilo potrebno zaradi predčasne razrešitve Frantarja. Predlog za njegovo predčasno razrešitev - mandat bi mu sicer potekel decembra 2020 - se je v DZ znašel, ker je Frantarju zaradi dopolnjenega 70. leta starosti konec lanskega leta prenehala sodniška služba.

Po nekaj zapletih je mandatno-volilna komisija DZ sklenila predlagali njegovo razrešitev, a šele po tistem, ko bo objavljeno obvestilo predsednika DZ predsedniku Evropskega parlamenta o izidu volitev evropskih poslancev iz Slovenije. Med drugim tudi zato, ker zakon določa, da se članom volilnih komisij mandat podaljša do konca volitev, če jim preneha v času po razpisu volitev.

Golob je od leta 2007 vrhovni sodnik in namestnik vodje upravnega oddelka vrhovnega sodišča. Njegov mandat bo trajal do preostanka mandata zdajšnje sestave DVK, to je konec leta 2020, funkcijo pa bo nastopil dan po objavi obvestila predsednika DZ predsedniku Evropskega parlamenta o izidu volitev evropskih poslancev iz Slovenije.