Drzni, pionirski, uspešni ... v letu 2016

Uredništvo je izbralo deseterico, po kateri si bomo zapomnili letošnje leto, zmagovalca boste določili bralci.

Objavljeno
06. december 2016 20.31
C. R.
C. R.
»V življenju ni pomembno, kaj se ti zgodi, temveč, kaj si zapomniš in kako si zapomniš,« so misli kolumbijskega nobelovca Gabriela Garcíe Márqueza, s katerimi konec leta iščemo pogumne, poštene, drzne, posebne, močne, uspešne, pionirske osebnosti, po katerih si bomo zapomnili leto 2016. V uredništvu smo izbrali deseterico, med 17. in 31. decembrom bomo imena prepustili v glasovanje bralcem na spletni strani delo.si. Podelitev priznanja prvemu med njimi bo 5. januarja ob 19. uri v Klubu Cankarjevega doma. Takrat bodo podeljene tudi Delove novinarske nagrade.

V deseterici po izboru uredništva so: Aleksander Čeferin, prvi Slovenec na tako prestižnem in vplivnem položaju, kot je predsednik Združenja evropskih nogometnih zvez. Milanu Jakopoviču, ustanovitelju in predsedniku društva Petka za nasmeh, je uspelo poslance prepričati o brezplačnih obrokih otrokom iz finančno ranljivejših družin.

Hubert Kosler pa je z dobrim poslovanjem podjetja Yaskawa v Ribnici prepričal največjega svetovnega proizvajalca industrijskih robotov, da v Sloveniji postavi novo tovarno. Matevž Lenarčič je drugič obletel svet z ultralahkim letalom, Griši Močniku pa je zbrane podatke o sajah uspelo umestiti v pogovore strokovnjakov na področju proučevanja podnebja. Oba postavljata slovenske sposobnosti in znanje na svetovni vrh.

Nominirana je tudi celotna Komisija Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč, ki ji je v letu 25-letnice samostojne države uspelo, da je bilo prvih osemsto žrtev povojnih pobojev iz rova Svete Barbare po sedmih letih pietetno prenesenih v Park spomina na mariborskem pokopališču Dobrova. Prof. dr. Zvezdan Pirtošek, predstojnik kliničnega Oddelka za bolezni živčevja na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana, je eden najboljših poznavalcev demence, ki odgovorne opozarja na nujnost takojšnjega ukrepanja. Peter Prevc je v prejšnji sezoni smučarskih skokov osvojil pravzaprav vse, kar se je osvojiti dalo. Okronal jo je še z velikim kristalnim globusom za končno prvo mesto in malim globusom za najboljšega letalca na smučeh. Ana Roš je v dobi televizijskih kuharskih šovov postala svetovna zvezdnica. Kobarid in Soško dolino je s svojo kuharsko kreativnostjo izenačila s Parizom, Londonom in New Yorkom. Judoistka Tina Trstenjak je na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru zdržala hude pritiske in potrdila prvo mesto na svetovni jakostni lestvici, na kateri je že skoraj poldrugo leto trdno zasidrana na vrhu. Prof. dr. Tatjana Avšič Županc je skupaj s sodelavci prva na svetu potrdila povezavo med virusom zika in mikrocefalijo, ki je lani v Braziliji prizadela več tisoč otrok.

Glasovanje bralcev bo potekalo na straneh spletnega portala Delo.si od sobote, 17. 12., do vključno sobote, 31. 12. Razglasitev in podelitev Osebnosti pa bo v četrtek, 5. 1. 2017, ob 19. uri.