Dušan Merc: Mi imamo ekscesno šolo, ki je polna hinavščine do otrok

Celoten pogovor z upokojenim ravnateljem si lahko preberete jutri v Delu in na Delo.si.

Objavljeno
07. december 2018 15.35
Posodobljeno
07. december 2018 16.11
Otroci ne morejo slediti vsemu, kar si izmisli birokracija, je prepričan upokojeni ravnatelj Merc. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Barbara Hočevar, M.K.
Barbara Hočevar, M.K.
Dušan Merc, upokojeni nekdanji ravnatelj Osnovne šole Prule, si je zaradi zaščite učenk, ki sta bili žrtvi nasilja dveh sovrstnikov, prislužil bizarno kazensko ovadbo. Ravno danes je sicer okrožno državno tožilstvo v Ljubljani sporočilo, da je obtožni predlog proti Mercu umaknilo. Po proučitvi njegovega zagovora pred sodiščem in listinske dokumentacije iz spisa so namreč ocenili, da nekdanjemu ravnatelju ni moč očitati, da je zaradi prepovedi vstopa v šolo dvema osnovnošolcema kršil zakonsko pravico do šolanja, s tem pa tudi ni bila povzročena hujša kršitev njunih pravic.

Jutri v Delu in na Delo.si objavljamo obširen pogovor z Dušanom Mercem. V njem ga je novinarka Barbara Hočevar med drugim povprašala o postopku proti njemu, o tem, zakaj si učitelji in ravnatelji velikokrat nič ne upajo, pa tudi o tem, kakšne so rešitve za boljši šolski sistem.

V pogovoru sta se dotaknila tudi dela šolskih ministrov. Precej kritičen je Merc do aktualnega ministra za izobraževanje Jerneja Pikala, ki po njegovem v svojih javnih nastopih – že v prvič kot minister in tudi zdaj – ni povedal popolnoma nič o viziji šolstva, ker da je nima. »Ker nima vizije, nima temelja, na podlagi katerega bi lahko karkoli izjavil. In to je problem, ki bo udaril v drugo smer oziroma je že tukaj – učitelji in ravnatelji bodo še bolj zamižali ob nepravilnostih, ker noben noče imeti tako neumnega inšpekcijskega pregleda, potem se pa še po sodiščih preganjati zaradi popolnoma neumnih inšpektorjev in ministrstva,« pravi Merc. Prepričan je, da bodo zato zdaj učitelji rekli »nisem videl, ne razumem, mogoče pa ni bilo tako« in tako naprej. »To je glavni problem gnilobe, ki se bo še povečala. Že tako imamo težave, zdaj bodo pa še večje. Kot ravnatelj nimaš instituta, nimaš orodja, s katerim bi lahko ukrepal tudi, ko kaj takega ugotoviš,« še dodaja.

Merc je tudi prepričan, da imamo v Sloveniji ekscesno šolo, ki je polna hinavščine do otrok. »Mi imamo najbogatejši predmetnik v Evropi in najbrž tudi na svetu. Naši otroci se učijo vse v ogromnih količinah. Strokovni sveti, ministrstvo, bele knjige, vsi učencem nalagajo več in več. Zakaj imamo mi skoraj desetino otrok, ki potrebuje dodatno strokovno pomoč, in zakaj ima petindvajset odstotkov otrok težave z učenjem? Ker je šola napačna, ne oni, otroci so pravi,« pravi in dodaja: »Vse to ogromno stane, ni pa rezultata oziroma je neugotovljiv. Zdaj bodo šli delat novo belo knjigo, ki bo nova žalna knjiga, ker nikoli niso ugotavljali dejanskega stanja v šolstvu, ampak so šli v ideološko obliko.«