DUTB lani uspešna na nepremičninskem trgu

Za lastniške nepremičnine je iztržila 18 milijonov, za terjatve, zavarovane z nepremičninami, pa 89 milijonov evrov.

Objavljeno
22. marec 2017 18.00
jsu/Celovski dvori
B. K.
B. K.
Ljubljana – Da se trg nepremičnin oživlja, dokazujejo tudi prodajni rezultati Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Lani je prodala 166 lastniških nepremičnin in zanje iztržila slabih 18 milijonov evrov. Prodajala pa je tudi terjatve, ki so bile zavarovane z nepremičninami; kot sporočajo iz DUTB, je kupnina zanje dosegla prek 89 milijonov evrov.

Poleg omenjenih so bili sklenjeni še prodajni posli, ki pa bodo plačani letos. Na primer stanovanjske enote in poslovni prostori v naseljih Celovški dvori v Ljubljani in Nokturno v Kopru. Gre za 16 enot lastniških nepremičnin v vrednosti skoraj 10 milijonov evrov, za katere bo kupnina plačana letos in se bodo šteli v leto 2017.

 


Med lastniškimi nepremičninami (večinoma so to nepremičnine, ki jih je DUTB prevzela iz stečajnih postopkov, da jim vrednost ne bi zdrsnila pod interno pričakovano, pravzaprav z vlaganji vanje povečuje njihovo vrednost in jih aktivno upravlja) so lani prevladovala stanovanja, teh so prodali 61. Našli pa so še kupce za 20 zemljišč, 6 industrijskih objektov, 10 poslovnih prostorov, 19 turističnih objektov, 9 trgovskih prostorov ter 41 enot v kategoriji ostalo

Prodajna vnema se bo, kot kaže, nadaljevala tudi v letošnjem letu. Do zdaj je DUTB kupnino za 98 stanovanj in hiš v vrednosti okoli 13 milijonov evrov. Od februarja trži tudi stanovanja in poslovne prostore v soseski Nokturno. V prvem mesecu je podpisala pogodbe za 25 stanovanj. Predvidoma aprila bo spet stekla prodaja Celovških dvorov, kjer bo v zadnji fazi naprodaj 117 stanovanj in 23 poslovnih prostorov.