Dva metra snega in nič smučarjev

Medtem ko na preostalih slovenskih smučiščih tarnajo zaradi zelene zime, je na zapuščenem Kaninu več kot dva metra snega.

Objavljeno
08. januar 2014 23.57
brez naslova
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin

Bovec - Že prva sezona neobratovanja na Kaninu po skoraj štirih desetletjih je izpostavila vse prednosti našega nekdaj edinega visokogorskega smučišča. Družba Kaskader je začela z vzdrževalnimi deli, s katerimi želi preprečiti škodo na lastnini propadlega smučišča. Dela bodo izvajali v glavnem nekdanji zaposleni družbe ATC Kanin, ki je v stečaju. 

»Naša naloga je, da naprave in drugo infrastrukturo razbremenimo snega in prožimo nevarne plazove. Če bodo snežne padavine obilnejše, bomo morali očistiti tudi sneg s streh postaj D in C. Doslej škode na napravah ni bilo,« je pojasnil direktor Kaskaderja Peter Poljanec, ki je pogodbo podpisal s stečajno upraviteljico družbe ATC Kanin Bovec Natašo Gibičar in Hypo Leasingom.

Kaskader bo dela izvajal vso zimo, v ta namen pa je podjetje za štiri mesece zaposlilo šest nekdanjih delavcev ATC. Dela za stečajnega dolžnika bodo stala najmanj 38.000 evrov, saj bo treba opremo na nekdanje smučišče dovažati s helikopterskimi prevozi.

Stečaj po planu

Medtem je Gibičarjeva zatrdila, da stečaj družbe poteka po terminskem planu. »Dela so stekla, za vsako plačilo pa bo treba predhodno pridobiti soglasje stečajnega sodišča,« je povedala odvetnica. V Bovški razvojni zadrugi, ki je dvakrat neuspešno poskušala najeti oziroma kupiti naprave na smučišču, so opozorili, da je vsaj moralno sporno, da je eden izmed izvajalcev del stečajnega postopka tudi nekdanji direktor upravljavca smučišča Aleš Uršič.

Pogodba, ki jo je stečajna upraviteljica sicer podpisala z družbo Alpha Center, ki je v lasti Uršičeve žene Mojce Arh, je potekla konec preteklega leta, vendar jo bo Gibičarjeva podaljšala: »Pogodba z družbo Alpha Center bo podaljšana, ker je to smotrno. Stekla je namreč prodaja, zato je treba izvajati oglede ter primopredajo prodane opreme,« je povedala Nataša Gibičar, za katero postopki niso sporni: »V stečajih upravitelji sodelujemo s tistimi delavci družbe, ki so pripravljeni sodelovati. Nekdanji direktorji niso izključeni, saj so ravno oni najpogosteje osebe, ki o preteklem poslovanju družbe in stanju sredstev največ vedo. Bivši direktor z mano sodeluje korektno in v obsegu, kot se je s pogodbo zavezal.«

Hypo Leasing skop s podatki

Medtem v Hypo Leasingu, ki je lastnik večine naprav in nepremičnin nekdanjega smučišča, vključno z krožnokabinsko žičnico, razkrivajo bore malo: »Ves čas iščemo in poskušamo vzpostavljati stike s potencialnimi investitorji, ki imajo izkušnje z upravljanjem turističnih destinacij. Ob tem je pomembno, da je rešitev sprejemljiva za vse vpletene strani. V interesu nam je, da se najde rešitev, ki bi turizmu v celotni Bovški regiji omogočila nadaljnji razvoj. Kar pa se tiče zimskega obdobja, smo se skupaj s stečajno upraviteljico dogovorili za redno vzdrževanje in varovanje obstoječe opreme pred morebitnimi snežnimi plazovi.«