Dvanajst najtoplejših domov za jesen življenja

Delo je izbralo osem, bralci štiri najtoplejše domove starejših, ministrica Kopač Mrakova pa je obljubila zakon o dolgotrajni oskrbi v 2017.

Objavljeno
30. november 2016 07.16
Posodobljeno
30. november 2016 10.00
vvo*starejši, starost, otroci, sodelovanje, domovi za starejše
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Portorož - Občutek topline, sočutja, prijaznosti, pozornosti in pripravljenosti na pomoč je najpomembnejši za vse, ki v svojih najtežjih letih pridejo v nov dom. To so lastnosti, zaradi katerih je medijska hiša Delo s prilogo Super 50 nagradila 12 najbolj izstopajočih domov starejših s priznanji. Akcijo je pohvalila tudi ministrica Anja Kopač Mrak, ki je za prihodnje leto obljubila sprejem zakona o dolgotrajni oskrbi.

»Tuje izkušnje kažejo, če ljudje niso imeli več dostopnosti do institucionalnega varstva ali ustrezne strokovne pomoči v starosti, so pristali v breme urgence, bolnišnice, zdravstvenega sistema,«  je dejal sekretar skupnosti socialnih zavodov Slovenije Jaka Bizjak ob včerajšnjem posvetu združenja direktorjev skupnosti socialnih zavodov Slovenije. V Sloveniji imamo 99 domov, v njih je 20.537 postelj, toda danes je prostih vsega 13 postelj. Prebivalstvo se stara in bo prej ali slej potrebno vzpostaviti sistem, v katerem bo država skrbela za storitve starejšega prebivalstav, neglede na njihovo finančno stanje. Direktorji socialnih zavodov se srečujejo z vse večjimi težavami: od tega kako skrbeti za posebej varovane kategorije, do tega, da primanjkuje ustreznega kadra, ki za minimalne osebne dohodke (560 evrov) niso pripravljeni opravljati nadvse zahtevnega dela. Zato zaposlujejo tujo delovno silo.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosrti Anja Kopač Mrak je povedala, da je bilo doslej v ZZZS namenjenih 153 milijonov evrov, ki bi jih morali na določen način preusmeriti za dolgotrajno oskrbo in oblikovati novo prispevno stopnjo. »Dogovor o dodatnem viru je nujen, ker se družba stara. Po letu 2020 nikakor ne bo mogoče več skrbeti za povečane potrebe po dolgotrajni oskrbi samo iz danih sredstev. sedanji sistem pušča ljudi v stiskah in povzroča medgeneracisjke konflikte. Glede na podporo vseh koalicijskih strank, ni več dvoma o tem, da bo zakon prihodnje leto sprejet,« je dejala ministrica v Portorožu.

Vsi prejemniki priznanj za najtoplejše domove starejših 2016 v družbi predstavnikov ministrstva za delo, medijske družbe Delo in Skupnosti. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Pohvala Delu za akcijo

»Izrazita pohvala Delu za akcijo, ki jo je izpeljalo. Vsi veljavni standardi so sicer pomembni, na koncu pa šteje predvsem prijaznost, počutje kot doma, česar pa ni mogoče plačati in meriti z denarjem. Delova akcija sporoča o dobrih zgodbah, saj so naši domovi tudi mednarodno primerljivi, po zadovoljstvu stanovalcev so v evropskem vrhu in na to moramo biti ponosni.«

Medijska hiša Delo je z akcijo želela ozavestiti, da je staranje del življenja in da moramo sebi ter svojim sorodnikom pravočasno zagotoviti varnost v jeseni življenja. »Želeli smo izkoreniniti razmišljanje. da so domovi zadnja postaja, in vzpostavit zavest in načrt, da bi bili nadomestek doma, da so nov dom,« je povedala vodja Delovih projektov Estera Lah Poljak. Delo je s posebno strokovno komisijo izbralo najboljše domove, ki z ravnanjem, izvirnimi praksami in prijaznostjo do stanovalcev skrbijo za želeni občutek topline. V akcijo se je prijavilo 66 (od vseh 99) zavodov in med njimi so izbrali 8 najtoplejših. Bralci in bralke priloge Super 50 pa so z 2500 glasovnicami izbrali še štiri najprijaznejše po njihovem izboru, kjer so predvsem upoštevali prijaznost osebja. »Naš namen je bil ozavestiti in izboljšati javno podobo domov starejših, spodbuditi razpravo o oskrbi starejših in prikazati najboljše prakse v teh domovih,« je povedala Estera lah Poljak.

Priznanje strokovne komisije je dobil tudi Dom starejših Fužine. Foto: Jože Suhadolnik

 

Akcijo bomo v medijski hiši Delo nadaljevali in jo nadgradili. Glede na odziv bralcev bodo v ospredje stopili tudi stanovalci domov in njihove edinstvene zgodbe. Več v prihodnjih mesecih v prilogi Super 50, ki vsak prvi ponedeljek v mesecu izide ob Delu in Slovenskih novicah.