Eko krog: Dovoljenje za Lafarge je dovoljenje za ubijanje

Okoljski aktivisti bodo jutri predstavili Lafargove dovoljenje, za katerega menijo, da je sramotno in zdravju škodljivo.

Objavljeno
12. februar 2014 15.05
Posodobljeno
12. februar 2014 15.42
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje
Zagorje - Zasavski okoljski aktivisti Eko kroga bodo jutri v slogu agenta 007 Jamesa Bonda novinarjem razkrili Lafargevo »dovoljenje za ubijanje«. Tako so poimenovali okoljsko dovoljenje, ki ga je trboveljski Lafarge Cement kot zadnji okoljski zavezanec v državi pred slabim mesecem dobil od Agencije republike Slovenije za okolje (Arso).

Z njim država francoski multinacionalki dovoljuje proizvodne zmogljivosti, posledica katerih bodo po opozorilih Eko kroga sedemtonske emisije benzena na leto. Kljub temu, da z januarskim okoljskim dovoljenjem Arso Lafargeu ni dovolil tudi sosežiga, v Eko krogu opozarjajo, da je dovoljenje sramota za državo in za institucijo, ki ga je izdala. »Arso je po postopku za stare naprave tudi tokrat izdal dovoljenje vsem napravam tovarne Lafarge hkrati.« S tem je ponovil napako, ki jo je kot takšno enkrat že prepoznalo tudi upravno sodišče in leta 2011 Lafargeu okoljsko dovoljenje tudi razveljavilo. LC je tedaj dokazano obratoval nezakonito - ali torej nezakonito obratuje tudi zdaj?

Predsednik Eko kroga Uroš Macerl in stranski udeleženec v postopku bo javnosti jutri razkril tudi pot do domnevno spornega okoljskega dovoljenja LC, ki jo je Arso po Macerlovih besedah znova tlakoval z nedopustnimi napakami v samem postopku in v vsebini. Dovoljenje izpodbija s pritožbo, naslovljeno na prvega moža Ministrstva za kmetijstvo in okolje Dejana Židana.

Macerl je ob strokovni pomoči Eko kroga v zadevi LC že leta 2013 v spis vložil pripombe v treh dokumentih na skupaj 42 straneh. Po izdaji okoljskega dovoljenja so na okoljsko ministrstvo vložili še pritožbo na 29 straneh. V tem času je občina Trbovlje kot stranka v postopku v spis prispevala eno stran. Podpisal jo je župan Treven, z njo pa se je v bistvu odzval na poziv države, naj se izreče o pritožbi LC zoper izpodbijano odločbo. »Predlagamo, da organ, ki je izpodbojno odločbo izdal,« piše Treven, »pred posredovanjem pritožbe v reševanje pristojnemu organu druge stopnje v skladu z veljavnimi predpisi primarno tudi že sam presodi utemljenost oziroma neutemeljenost zatrjevanih pritožbenih razlogov.« Župan je na ta način odločanje o zdravju Trboveljčanov prepustil državi.