Ekogor prelomil obljubo o odpravi smradu

Napovedi Slavka Hrženjaka se niso uresničile. Inšpekcija še ni opravila pregleda.

Objavljeno
19. junij 2017 22.50
Blaž Račič
Blaž Račič
Jesenice – Neznosen smrad z Male Mežakle še vedno spravlja v obup okoliške prebivalce, čeprav je Slavko Hrženjak, lastnik družb Publicus in Ekogor, ki na odlagališču predeluje odpadke, po nedavnem požaru na deponiji zatrdil, da bodo vse odpadke predelali do konca maja. To je od podjetja zahtevala tudi okoljska inšpekcija.

Inšpekcija za okolje in naravo kontrolnega pregleda na odlagališču še ni opravila in ga bo v zakonitem roku, ki je 30 dni, so na inšpektoratu odgovorili na vprašanja, ali so si dva tedna po preteku skrajnega roka, ki so ga določili, na terenu ogledali, ali so v podjetju Ekogor na odlagališču Mala Mežakla upoštevali njihovo odredbo. Čeprav bi morala družba Ekogor odpadke predelati do konca maja, je inšpektorji zaradi zamude (še) niso kaznovali, kot so napovedali ob zadnjem obisku. Nasprotno. Zdaj z inšpektorata, ki sodi pod ministrstvo za okolje in prostor ministrice Irene Majcen, sporočajo, da »za smrad v Sloveniji ni sprejetega predpisa, zato inšpekcija nima pravne podlage za ukrepanje«. Dodali so, da ob zadnjem inšpekcijskem pregledu smradu ni bilo zaznati.

Sto razlogov za neukrepanje

Čeprav se problem smradu, ki moti prebivalce ob podobnih obratih in, denimo, nekaterih bioplinarnah, še zdaleč ne pojavlja prvič, na ministrstvu za okolje in prostor šele zdaj napovedujejo, da se bodo »lotili priprave predpisa, ki bo vzpostavil celovit sistem za obvladovanje obremenjenosti zunanjega zraka z neprijetnim vonjem zaradi preprečevanja izpostavljenosti ljudi neprijetnim vonjem«. Na ravni EU ni enotne zakonodaje na tem področju, ministrstvo pa »nima zadostnih strokovnih podlag za odločitve o pripravi predpisov«, pravijo na ministrstvu, kjer kot dodatno težavo za pripravo predpisa navajajo zahtevnost meritev, saj je »kvantitativna ocena vplivov neprijetnih vonjav v okoljskem zraku zelo kompleksna in praviloma ni enoznačna«. Na ministrstvu predvidevajo, »da bi lahko bil predlog predpisov pripravljen v prihodnjih letih«.

Po neizpolnitvi napovedi lastnika družb Publicus in Ekogor Slavka Hrženjaka je Tea Ulaga iz Publicusa oziroma Ekogorja zdaj sporočila, da »pričakujejo, da bo v enem mesecu ta cilj dosežen«. A najnovejše obljube družbe Ekogor domačinov niso pomirile, saj so se jih že naposlušali. Simona Demšar, ki živi neposredno pod odlagališčem in ki redno spremlja dogajanje na njem ter opazuje velikost kupa nepredelanih odpadkov, zdaj pravi, da so rok za dokončanje predelave res prestavili na konec junija, a je po njenih besedah odpadkov toliko, da »ne bodo gotovi do konca poletja in bodo ta rok še nekajkrat prestavili«. Opozarja še, da odpadki niso niti prekriti s ponjavo, ki bi vsaj ublažila širjenje smradu.

Težave tudi pri odvozu na sežig

V Ekogorju trdijo, da so »proces biostabilizacije maksimizirali, vendar ga ni mogoče prehitevati, saj je podvržen naravnim zakonitostim razgradnje bioloških komponent v odpadkih, ki zahteva svoj čas«. Kot pravijo, morajo ne nazadnje parametri produktov po obdelavi ustrezati mejnim vrednostim, ki so zahtevane za odlaganje na odlagališču. »Do tega trenutka smo obdelali dobre tri četrtine skladiščenih količin težke frakcije.« To bi pomenilo, da je treba od skupaj 5000 ton predelati še približno 1250 ton odpadkov.

Ekogorju se zatika tudi pri odvozu lahke frakcije, ki ostane po opravljeni stabilizaciji, na sežig v cementarno v Avstriji. S prevzemnikom odpadkov še vedno potekajo dogovori glede začetka in dinamike prevzemanja, je dejala Tea Ulaga, saj so zmogljivosti njihovega obrata trenutno zapolnjene. Kdaj bodo začeli odvažati lahke frakcije, v Ekogorju še ne vedo.

Po nedavnem požaru, ki je zajel nepredelane odpadke, policisti preiskave še niso končali, a kot pravi tiskovni predstavnik kranjske policijske uprave, doslej zbrana obvestila ne potrjujejo znakov kaznivega dejanja.