Ekosistemi pogorišča še niso sanirali

V Ekosistemih za zamudo krivijo državo
Fotografija: Direktor Gregor Kovačič, odvetnik Dejan Guček in lastnik Tomislav Kovačič Foto Simona Fajfar
Odpri galerijo
Direktor Gregor Kovačič, odvetnik Dejan Guček in lastnik Tomislav Kovačič Foto Simona Fajfar

Straža pri Novem mestu – Skorajda leto dni po katastrofalnem požaru v Zalogu pri Straži, kjer so gasilci teden dni gasili odpadke v podjetju Ekosistemi, požarišče še ni sanirano. »Nemočni smo pri odstranjevanju odpadkov, ki pa jih po odločbi moramo odstraniti,« trdi Tomislav Kovačič, lastnik podjetja, ki bi rad podobno proizvodnjo na tej lokaciji nadaljeval.
 

Predelali so le manjši del odpadkov


»Onemogočeno nam je vsakršno razpolaganje z odpadki,« pravi Tomislav Kovačič in našteje vrsto ukrepov, s katerimi so jim različne ustanove onemogočile dejavnost: ministrstvo za okolje, inšpekcijske službe, agencija za okolje in tudi občina Straža, ki je spremenila občinski podrobni prostorski načrt. Zato je na lokaciji, kjer se podjetje ukvarja z zbiranjem in predelavo odpadkov, podobna količina odpadkov, kot je bila v času požara. Predelali so le del odpadkov – gre za različne vrste plastike –, ki so jih lahko predelali v skladu z odločbami, ki so jih dobili pred uničujočim požarom 20. julija lani. Ostalo jim je še 5000 kubičnih metrov odpadkov, o katerih trenutno ne vedo, kako jih predelati, pri čemer Tomislav Kovačič opozarja, da »gre za potencialno okoljsko škodo«.

Zaradi požara so napol dogoreli odpadki, ki jih že pred tem po zakonodaji ni bilo mogoče odlagati, kalorično neuporabni in jih ne morejo sežgati. Računali so, da bi jih zmešali z dodatnimi odpadki in bi dobili gorljiv material, ki bi ga dali v sežig. Količina odpadkov bi se z omenjenih 5000 ton povečala na 8750 ton, kar pa je za ministrstvo nesprejemljivo, saj ne dovolijo nikakršnega dovoza novih odpadkov ali dejavnosti na omenjeni lokaciji.

Druga rešitev naj bi bila homogenizacija odpadkov, kar je postopek, ki so ga predlagali marca in bi ga lahko z upravnim postopkom vred končali v 280 dneh, razloži Gregor Kovačič, direktor Ekosistemov: »Vendar odgovora še nismo prejeli.«
Na vprašanje, zakaj odpadkov ne odpeljejo v sežig takih, kot so, v Ekosistemih odgovarjajo, da so to možnost preverjali v tujini in doma. V Sloveniji imajo vse sežigalnice kapacitete zasedene, od 25 tujih podjetij pa naj bi prav tako dobili negativne odgovore. O ceni sežiga se ob tem sploh niso pogovarjali. Zavračajo pa možnost, da bi požarišče sanirala država, ker, kot je razložil Gregor Kovačič, »želijo sami rešiti problem z odpadki, ker želijo na tej lokaciji nadaljevati proizvodnjo, ki je možna v obrtni coni Zalog«. Šlo naj bi za reciklažni center, ki je dovoljen v okviru zadnjih sprememb občinskega podrobnega prostorskega načrta občine Straža.

Državljanska nepokorščina


Če rešitev ne bo mogoča, Gregor Kovačič razmišlja o odstopu z mesta direktorja, Tomislav Kovačič pa govori o državljanski nepokorščini. Njihov pravnik Dejan Guček opozarja tudi na pravne nedoslednosti postopkov, ki jih zavirajo in o katerih bo odločalo sodišče. Podjetje ima odprta dva upravna spora: tožbo zoper odločbo agencije za okolje o odvzemu okoljevarstvenega dovoljenja in tožbo zoper sklep o zavrženju predloga za obnovo postopka zoper odločbo inšpekcijskih služb.

Krajani, združeni v civilni iniciativi, ki je v preteklosti zbrala tudi 5000 podpisov zoper podjetje, kjer so bili požari plastičnih odpadkov pogosti, nameram vodstva Ekosistemov ne verjamejo. Nasprotujejo zamisli, da bi podjetje nadaljevalo proizvodnjo oziroma da bi na tej lokaciji imeli reciklažni center, pravi Franc Plut: »Ta dejavnost tu ni več mogoča.« Ekosistemi so imeli po požaru pet mesecev časa, preden jim je država odvzela okoljevarstveno dovoljenje, kar je bilo dovolj, da bi lahko sanirali požarišče, pa ga niso, pravi Franc Plut: »To, kar počnejo zdaj, je preigravanje, ker so že imeli možnosti za sanacijo.«

Komentarji: