Električni avtomobili in fitnes za starejše

Urbana prenova Raven: Mesto nameravajo večinoma z evropskim denarjem narediti bolj prijazno

Objavljeno
09. april 2014 11.56
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Ravne na Koroškem – Na Ravnah nameravajo do sredine avgusta prihodnje leto urediti urbano mestno središče. Naložba, vredna 1,3 milijona evrov, bo vključevala tudi vzpostavitev polnilnih postaj za električne avtomobile in izposojevalnih postaj za kolesa. , V parku bodo postavili tudi fitnes za starejše.

Ureditev urbanega središča Raven bo potekala v petih sklopih, skupaj vrednih 1,3 milijona evrov. Z obsežnim projektom bi radi povečali atraktivnost mesta ter spodbujali uporabo čistih in energetsko učinkovitih vozil v okviru trajnostne mobilnosti.

Parkirišča in rekreacija

V prvih dveh sklopih prenove bodo uredili parkirišča pri grajskem parku, saj sedanja ne zadoščajo potrebam tamkajšnjega športnega parka ter vseh institucij v ali ob gradu (šolskega centra, muzeja, knjižnice, dvorca, poročne dvorane itd.) Tako bodo med ploščadjo pri Domu telesne kulture ter glavno cesto na Čečovje uredili 115 parkirnih mest ter obnovili cesto in pločnik do grajskega parka. Uredili bodo tudi park, prenovili sprehajalno pot ter hortikulturno zasaditev. Na 250 kvadratnih metrih bodo postavili novo otroško igrišče in zunanji fitnes z napravami, prirejenimi za starejše uporabnike, za ljudi s posebnimi potrebami ter po različnih poškodbah.

Za več možnosti izbire prevoznih sredstev bo parkirišče pri parku urejeno v skladu s konceptom park & ride, ki pa bo zaradi majhnosti mestnega naselja nekoliko prilagojen. Uporabniki se do mesta zaradi bližine lahko sprehodijo peš, za brezplačno izposojo pa bo na voljo tudi dvanajst koles, za katera bodo postavili izposojevalne postaje s priključnimi stojali pri Domu telesne kulture, pri banki in v Dobji vasi. Načrtujejo tudi postavitev treh polnilnih postaj za električne avtomobile – na grajskem parkirišču, pri hostlu Punkl in na parkirišču pred mestno hišo.

Lepše bodo tudi fasade

Za lepši videz mesta bodo poskrbeli z enotno urejeno komunalno opremo in urbano infrastrukturo – enotno urejenimi prostori za ekološke otoke, ki bodo tudi bolje prepoznavni, koši za smeti, klopmi ipd. Vse skupaj bo vredno 97.600 evrov. Obnovili bodo starejši in najbolj viden del fasade kulturnega centra, ki je dotrajan in energijsko potraten ter zamenjali okna in vrata. Naložba bo vredna 73.200 evrov. Zunanja prenova čaka tudi zgradbo Koroškega pokrajinskega muzeja Ravne, kjer bodo poleg sanacije temeljev še podaljšali prizidek ter dodali zastekljen vetrolov, na zahodno stran pa bodo stavbo podaljšali za potrebe skladiščenja muzejskega fonda. Pri prenovi nameravajo po navodilih spomeniškega varstva poenotiti videz stavbe s celotnim grajskim kompleksom. Prenovili bodo še streho in zamenjali stavbno pohištvo, kar bo občino stalo 217.160 evrov.

Denar večinoma od razpisov

Vodja urada za razvoj in investicije Bojan Medved je povedal, da v občini pri izvedbi projekta urbane prenove pričakujejo evropsko sofinanciranje, saj naj bi od 1,3 milijona evrov občina Ravne prispevala le malo manj kot tretjino ali 397.000 evrov, od tega letos 29.600 evrov. Za preostalih 912.000 evrov se nameravajo potegovati na razpisu za regionalne razvojne projekte, ki ga pričakujejo v prihodnjih dneh. Če jim tokrat ne uspe zagotoviti sofinanciranja, se bodo s pripravljeno dokumentacijo za vse naštete projekte prijavljali na druge razpise.