Elektrika za gospodinjstva se bo podražila

Zaradi fotovoltaike in energetsko intenzivnih velikih podjetij za povprečna gospodinjstva za 16,2 evra na leto višji računi.

Objavljeno
24. junij 2015 16.57
mdr/ Elektrika
A. S., Gospodarstvo
A. S., Gospodarstvo

Ljubljana - Povprečno gospodinjstvo bo za elektriko (z obračunsko močjo 7kW) poslej plačevalo 1,3 evra na mesec ali 15 evrov na leto več kot doslej, energetsko intenzivna podjetja pa bodo plačevala manj, je po seji vlade sporočil infrastrukturni minister Peter Gašperšič. Bo vladno sporočilo govori o mesečno 1,35 evra več, kar je letno 16,2 evra več. Koliko več bodo plačevala energetsko neintenzivna podjetja bodo obrtniki in menedžerji lahko izračunali sami.

Elektrika se bo podražila zaradi višjega prispevka za obnovljive vire energije: država se je posebej pri subvencijah za fotovoltaiko pošteno zaplanirala. Čeprav je subvencioniranje že od lani ustavljeno, bo podporna shema Slovenijo v prihodnjih desetih do petnajstih letih stala okrog 150 milijonov evrov. Obveznosti že sedaj presegajo razpoložljiva sredstva za 20 milijonov evrov.

Oprostitve prispevkov za energetsko intenzivna podjetja so usklajene z evropsko ureditvijo, podobno ureditev poznajo tudi v Nemčiji, zato je po besedah Petra Gašperšiča oprostitev za naša energetsko intenzivna podjetja, ki so glavni izvozniki, toliko pomembnejša zaradi konkurenčnejšega nastopa na tujih trgih.

Sicer pa v vladi iščejo nove rešitve za fotovoltaiko - ena od možnosti je po ministrovih besedah neto merjenje, ki ne bi bremenilo drugih uporabnikov, "domačim elektrarnam" pa bi obračunavali razliko med proizvedeno in porabljeno elektriko.

 

Protesti štirih od petih delodajalskih organizacij

Proti dražitvi energentov so že včeraj protestirali v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, Združenju delodajalcev obrti in podjetnikov, Združenju delodajalcev Slovenije in v Trgovinski zbornici Slovenije. Na predsednika vlade Mira Cerarja so naslovili protestno pismo zoper dodatne obremenitve gospodarstva z višanjem stroškov energentov.

Z olajšavami pri cenah energije za večje uporabnike ter višjimi cenami energije za manjše uporabnike in gospodinjstva se je strinjala le ena od petih delodajalskih organizacij: Gospodarska zbornica Slovenije, ki je menda celo pomagala pri pisanju uredbe. Tudi ne drži navedba ministra Petra Gašperšiča, da so se delodajalci na seji ekonomsko-socialnega sveta strinjali s spremembami.

V protestnem pismu je zapisano: »Ostro protestiramo proti vsakemu dodatnemu obremenjevanju gospodarskih subjektov s posrednimi in neposrednimi obremenitvami, na katere ima vpliv država, saj to niti ni v duhu podpisanega socialnega sporazuma. Ne protestiramo proti razbremenjevanju dela gospodarstva glede stroškov energentov, protestiramo pa, da se bo na ta račun dodatno obremenilo preostali del gospodarstva in tudi gospodinjstev.«