Enemu zdravniku 2000 evrov na mesec, drugemu toliko na dan

Gasilski ukrep, ki bo povzročil, da noben zdravnik ne bo hotel ostati v obstoječem plačnem sistemu, ocenjuje predsednik zdravniškega sidnikata Fides Konrad Kuštrin.
Objavljeno
12. julij 2018 07.00
Posodobljeno
11. julij 2018 18.37
Kondrad Kuštrin, predsednik sindikata zdravnikov FIDES. Foto Jože Suhadolnik
Milena Zupanič
Milena Zupanič
Plačilo 2000 evrov neto na dan za ameriškega zdravnika je odjeknilo med slovenskimi zdravniki, ki zaslužijo za redno delo od 980 do največ 2400 evrov neto na mesec. Kaj pravi o tem Konrad Kuštrin, predsednik zdravniškega sindikata Fides?

Kako gledate na to, da bo ameriški zdravnik plačan 20-krat bolje od slovenskega?

Ne moreta skupaj delati zdravnika, od katerih eden zasluži 2000 evrov na mesec, drugi pa 2000 evrov na dan. To je gasilski ukrep. Povzročil bo, da v tem plačnem sistemu ne bo ostal noben zdravnik več. Tudi NIOSB je zavod in posluje po slovenski zakonodaji. Imamo sistem, v katerem se mora 39 sindikatov javnega sektorja strinjati, da se kardiokirurga plača deset evrov več. Na ta problem smo opozarjali od začetka in opozarjamo še zdaj. Ta plačni sistem velja deset let. Je rigiden, ima strop, ki je nespodoben, saj najbolje plačani zdravnik za redno delo dobi 2400 evrov. Če nekdo zasluži več, pomeni, da bistveno več kot osem ur na dan tudi dela. To ni v interesu zdravnikov. Tudi stališče zdravniških organizacij po vsej Evropi je, da se čas dela zdravnikov skrajša. Ponekod so ga že skrajšali na 40 plus osem ur, marsikje na 38 ur na teden. Če bi naši predlogi na začetku mandata Cerarjeve vlade bili upoštevani, se to danes ne bi zgodilo. Ves zdravstveni sistem bi moral iti iz sistema plač javnega sektorja. Zdravstvo je odraz države in politike. Ne stojimo na mestu, ampak nazadujemo.

Kaj bodo prinesle tako velike plačne razlike med zdravniki?

V manjši obliki se to dogaja že nekaj let v UKC Maribor. Tja hodijo pomagat kolegi z Reke, ki zaslužijo bistveno več kot domači, še več pa pobere posrednik. Prijavili smo zadevo na vse mogoče organe, vsi so ugotovili, da je nezakonito, a se ni nič spremenilo. Zdaj se je isto začelo dogajati v UKC Ljubljana. Razpoka se bo poglabljala. Dejstvo, da bo Američan ali kdorkoli drug zaslužil 20-krat več za isto delo kot slovenski zdravnik, ne more povzročati dobre volje. Kot so kolegi odšli iz kardiologije, razmišljajo tudi drugi, da bi dali odpoved in organizirani v skupinskih praksah ponudili svoje delo pod novimi pogoji. Odhajajo tudi medicinske sestre. Stvar je alarmantna in bi jo bilo treba rešiti takoj.

Kaj predlagate?

Treba je spremeniti zakon o zavodih, saj je organizacija javnih zdravstvenih zavodov popolnoma neprimerna. Treba je spremeniti tudi zakon o plačah. Ne moremo dovoliti, da nam tudi zaradi tega razpada zdravstveni sistem. Ker potem javnost kaže na nas, da smo sokrivi, pa nismo. Absurdno je, da ta plačni sistem nekoga, ki je vodja klinike in obrne 140 milijonov evrov na leto, nagradi z 200 evri. Če to povemo v svetu, nas gledajo postrani. Ne samo zahodnjaki, tudi vzhodnjaki. Brez zadržkov napovedujem prihodnji vladi najostrejši možni spopad, če ne bo posluha, da se stvari uredijo.

Kaj bo prineslo menjavanje tujih zdravnikov vsak teden?

Vsa leta delam v timu. Pomembno je, da se ekipa med sabo pozna in si zaupa, zlasti pri visoko tvegani medicini. Ne dvomim, da so zdravniki, ki prihajajo, visoki strokovnjaki. A menjavanje na en teden je tvegano. Saj se tudi v berlinski filharmoniji orkestraši ne menjajo vsak teden, tudi dirigent ne. Enako je v medicini. Ne morejo dobro igrati, če niso uigrani. Poleg tega so to rešitve za nekaj dni, za en teden, za en mesec. To ne pelje nikamor. Kot da rešuješ utopljenca, ga potegneš iz vode, da dvakrat vdihne, potem ga spet spustiš v vodo in se utopi. Mislim, da je stroka preveč sklonila glavo. Slovenska stroka bi se morala bistveno jasneje in glasneje odzvati na to, kar se dogaja v obeh UKC. S tem, ko sprejemajo pritiske in gasijo požare, ne pripomorejo k izboljšanju.

Ali naj direktor UKC podpiše pogodbo ali ne?

Če NIOSB ne sodi pod UKC, je logično, da direktor ne podpiše. Saj ne more podpisati pogodbe za neko tujo institucijo, ki ni del UKC. Naj podpiše tisti, ki je ustanovil zavod – ali direktor ali pa ministrica. Ona mora poskrbeti za financiranje. Če bo problem pri podpisu pogodbe z ameriškim zdravnikom, se bomo ponovno osmešili pred celim svetom: zahodom, vzhodom, jugom in severom. In je res, kar nekateri pravijo, da postajamo druga Kuba.