Erjavec in Bratuškova ostala pred vrati parlamenta

Čeprav sta njuni stranki prišli v parlament, pa njuna predsednika ne bosta poslanca.
Fotografija: Karl Erjavec je poslabšal izid v primerjavi z volitvami leta 2014. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Karl Erjavec je poslabšal izid v primerjavi z volitvami leta 2014. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Ljubljana - Stranka DeSUS bo imela v parlamentu pet poslancev, med njimi pa ne bo prvaka Karla Erjavca, ki je bil v zadnjih dveh vladah zunanji minister. Stranka upokojencev je v tokratni kampanji stavila na tudi nekaj znanih imen, a se tako Petru VilfanuSaši Dončiću in Ladu Leskovarju ni uspelo uvrstiti v parlament. Znano ime je tudi Alenka Gotar, ki je kandidirala na listi SDS, a ji preboj v parlament ni uspel, tako kot tudi ne dosedanjemu poslancu in nekdanjemu ministru Vinku Gorenaku.

{web_infogram}infogram_0_e9bdcbec-aa36-4c43-9751-244a598743b7" title="Neuradni poslanski mandati{/web_infogram}

Poslanskega sedeža ne bo grela niti Alenka Bratušek, je pa v parlamnet uspela vrnitev Slovenski nacionalni stranki (SNS) in tudi njenemu predsedniku Zmagu Jelinčiču.

V stranki Levica se veselijo večjega števila poslancev. Dosedanjim petim poslancem se bodo pridružili še štirje. Med njimi je med preštevanjem glasov dobro kazalo Maji Tašner Vatovec, ženi dosedanjega (in tudi ponovnega) poslanca Mateja Vatovca, a je nato med višanjem odstotka preštetih glasov ostala pred parlamentarnimi vrati.



Z izjemo Erjavca in Bratuškove bodo prvaki ostalih strank lahko greli poslanske sedeže (če ne bodo npr. odšli v vlado oziroma zasedli kakšnega od ministrskih položajev). Najvišji odstotek glasov med njimi je na predčasnih volitvah prejel prvak SDS Janez Janša (39,30 odstotka), sledi Marjan Šarec (36,38 odstotka), Dejan Židan (21,30 odstotka), Luka Mesec (19,14 odstotka), Miro Cerar (16,77 odstotka), Matej Tonin (14,59 odstotka) in Jelinčič (8,67 odstotka).

Poslanka bo tudi nekdanja predsednica stranke NSi Ljudmila Novak.

Komentarji: