Erjavec po trinajstih urah ubranil obrambni resor

Za interpelacijo je glasovalo 35 poslank in poslancev, 39 jih je bilo proti.
Fotografija: Obrambni minister bo interpelacijo verjetno preživel, saj se bo zunajkoalicijska Levica vzdržala. Z glasom proti boste preprečili politizacijo vojske, sporoča Erjavec. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Obrambni minister bo interpelacijo verjetno preživel, saj se bo zunajkoalicijska Levica vzdržala. Z glasom proti boste preprečili politizacijo vojske, sporoča Erjavec. FOTO: Blaž Samec/Delo

Ljubljana – Interpelacija proti obrambnemu ministru Karlu Erjavcu ni uspela. Zanjo je glasovalo 35 poslank in poslancev, medtem ko jih je bilo proti 39. Opozicijska SDS mu je v interpelaciji med drugim očitala zlorabo vojaško-obveščevalne službe, kršitev zakonov o obrambi in o zakona o službi v slovenski vojski, zavajanje in laganje o primeru nočnega streljanje vojske na Počku in na sploh delovanja, ki omajuje ugled v funkcijo ministra in obrambnih institucij.

Sejo so popoldne dve uri zaprli za javnost, da so lahko prisluhnili izjavam nekdanjega poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske Mihe Škerbinca, ki jih je dal vojaški obveščevalno-varnostni službi (OVS).



»Minister je od leta 2000 zraven povsod pa nikoli nič kriv. Preseda se s stola na stol, kamorkoli pride so težave, nikoli pa nobene odgovornosti. Na nas poslancih je danes, da pokažemo, ali imamo dovolj visoka etična merila, da ministru, ki laže, zavaja, krši zakone in izigrava celotno državo, končno rečemo dovolj je,« je uvodoma dejal Žan Mahnič (SDS), podpredsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs).



Spomnil je, da se je vse skupaj začelo, ko smo v Delu objavili prispevke, da je načelnica Generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc že dalj časa odsotna. O tem, kaj je vzrok za njeno odsotnost, so se širile govorice, zato je po Mahničevih besedah Erjavec direktorju obveščevalno-vojaško službe Dejanu Matijeviču povsem nezakonito ustno naročil, naj te govorice razišče.

Mahnič ministru pripisuje tudi krivdo za nadaljevanje razkroja vojske, ki se kaže v odhodu pripadnikov in izgubljanju morale. FOTO: Blaž Samec/Delo
Mahnič ministru pripisuje tudi krivdo za nadaljevanje razkroja vojske, ki se kaže v odhodu pripadnikov in izgubljanju morale. FOTO: Blaž Samec/Delo
Poleg zlorabe OVS so mu očitali nezakonito razrešitev poveljnika Škerbinca. Na pogovor so ga namreč povabili prav zaradi informacij, da je na postroju neprimerno govoril o zdravstvenem stanju načelnice. Če bi se želeli ravnati po pravilih, bi načelnica po Mahničevem mišljenju morala proti neznanemu storilcu podati kazensko ovadbo zaradi obrekovanja. Na tej podlagi bi lahko kriminalisti OVS začeli zbirati obvestila. Vendar v omenjenem primeru ni šlo za zbiranje informacij za predkazenski postopek, zato je bila opravljena naloga klasična obveščevalno dejavnost, je opozoril.
 

Erjavec: Interpelacija absurdna, Škerbinc povezan s SDS


Erjavec se brani, da je interpelacija sestavljena iz napačnih razlag predpisov in napačnih predpostavk. Vztraja, da dela zakonito in vestno. FOTO: Blaž Samec/Delo
Erjavec se brani, da je interpelacija sestavljena iz napačnih razlag predpisov in napačnih predpostavk. Vztraja, da dela zakonito in vestno. FOTO: Blaž Samec/Delo
Erjavec je napade nanj ubranil z besedami, da vestno in požrtvovalno ter v skladu s pristojnostmi skrbi za napredek obrambnega sistema, za zaposlene in krepitev obrambne sposobnosti države.


Največ časa je v obrazložitvi namenil postopkom, povezanim s Škerbinčevo razrešitvijo, pri čemer je med drugim dejal, da ne obžaluje, da je sledil predlogu Ermenčeve za njegovo razrešitev, saj da je njegovo ravnanje pokazalo, da »gre za častnika, ki je tesno povezan s politiko, s stranko SDS«. Kako bi lahko drugače razumeli vihar in razburjenje v politiki, ki sta se dogajala ob tem.



Komentiranje zdravstvenega stanja pripadnika vojske predstavlja kršitev pravil službe v vojski, je še dodal, zato zbiranje informacij o takem neželenem pojavu spada v kontekst nalog OVS po zakonu o obrambi. Direktov OVS tako ni ravnal nezakonito. Poleg tega je izpostavil, da se je lotil popolnjevanja kadrovskega sestava vojske in da ukrepe posebne komisije podpirajo vsi obrambni sindikati, tudi tisti sindikat, ki je pozival k njegovi interpelaciji.


Opozicija očita rošade


V SDS spominjajo, da so ministri Šarčeve vlade odhajali, tudi če niso storili nič protipravnega, medtem ko lahko »prvorazredni kršijo zakon in javno diskreditirajo svoje najožje sodelavce, a se jim nič ne zgodi.« FOTO: Blaž Samec/Delo
V SDS spominjajo, da so ministri Šarčeve vlade odhajali, tudi če niso storili nič protipravnega, medtem ko lahko »prvorazredni kršijo zakon in javno diskreditirajo svoje najožje sodelavce, a se jim nič ne zgodi.« FOTO: Blaž Samec/Delo
Erjavčemu zagovoru je sledila predstavitev stališč poslanskih skupin.


V NSi so njegovo razrešitev zahtevali zaradi neposredne odgovornosti za stanje v sistemu in zlorab pri vodenju resorja.

Zanje so bila kritična zlasti tri področja: katastrofalna kadrovska slika vojske, nevlaganje v opremo in neizpolnjevanje zavez zveze Nato ter prekoračitev pooblastil pri Škerbinčevi zamenjavi.



»Erjavec je bil učinkovit le pri kadrovskih rošadah in pri politični zlorabi sistema, ki se je pokazal pri zlorabi OVS,« je dejal vodja poslanske skupine Jožef Horvat.

Zmago Jeliničič, predsednik stranke SNS in vodja njenih poslancev, je poudaril, da te interpelacije sploh ne bi smelo biti, saj Erjavec nikoli ne bi smel ponovno postati minister. Kot je naštel, je bil do sedaj slab minister za obrambo, okolje in prostor ter zunanje zadeve. Probleme s svojim delom povzroča tudi vojski, ki se je znašla v najbolj katastrofalnem stanju doslej. Dokler bo na položaju, ta ne bo uspela zapolniti svojih vrst, je napovedal.
 

Erjavčeva stranka opozicijo bremeni politikanstva


Jerca Korče, namestnica vodje poslanske skupine LMŠ, je naznanila, da ministrovega odhoda ne bodo podprli ter da zadnja leta v državnem zboru kažejo, da je se institut interpelacije izjalovil v sredstvo za politično obračunavanje. »Logično je, da ste za tarčo ubrali državnotvorno ministrstvo in dolgoletnega ministra, saj ste sami tako državotvorni. Gre za misijo SDS, ki ji prikimujeta Knovs in Matej Tonin (NSi) in ki deluje pod geslom 'cilj opravičuje sredstva'.«



Podobno je razmišljal Samo Bevk (SD). V stranki so bili prepričani, da se bo današnja interpelacija pridružila nizu neuspešnih poskusov odstavitev ministrov, škodovala odnosom v vojski in načela našo kredibilnost v odnosu do tujih držav. Ker ministru zaupa premier, mu zaupajo tudi v stranki, zato upajo, da bo na glasovanju prevladala politična modrost.

Andrej Rajh, namestnik vodje poslancev SAB, je povedal, da je po presoji stranke Erjavec situacijo zadostno pojasnili, zato interpelacije ne bodo podprli.

Jurša meni, da opozicija z interpelacijo skuša poseči višje na javnomnenjskih lestvicah. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Jurša meni, da opozicija z interpelacijo skuša poseči višje na javnomnenjskih lestvicah. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Prav tako je ne bodo podprli niti v stranki Desus, ki jo minister vodi, je pa vodja njihove poslanske skupine Franc Jurša predlagateljem čestital za ustvarjalnozamišljeno rojstnodnevno darilo Erjavcu ter poudaril, da ta ni lahkomiseln ne kot človek ne kot minister in da je obrambni resor več kot uspešno vodil že v mandatu 2004–2008. »Ali je opozicija res tako nemočna in užaljena, da mora namesto s konstruktivnimi predlogi, z interpelacijo rušiti ministra in posledično manjšinsko vlado? So predčasne volitve tisti motiv, da ste uporabili najbolj pritlehne metode? Ta interpelacija je kvečjemu politikantstvo, ne pa nadzor oblasti,« je okrcal opozicijo.

Igor Zorčič, vodja poslancev SMC, je razložil, da je stanje slovenske vojske treba ocenjevati skozi dogajanje zadnjih let, ne zgolj obdobja, ko je na čelu obrambnega sistema aktualni minister. Argumentom ene in druge strani bodo podrobno prisluhnili v nadaljnji razpravi. Nekateri očitki so zanje brezpredmetni, medtem ko si nekateri drugi zaslužijo razpravo. Od ministra sicer pričakujejo pripravo zakonskih sprememb.

 

Vse oči uprte v Levico


Za Erjavčevo nezaupnico so poleg SDS glasovali še v NSi in SNS, ki imajo skupaj premalo glasov. Na koncu vseeno niso pretehtali glasovi zunajkoalicijske Levice – njenih poslancev prve tri ure razprave ni bilo v parlamentarni dvorani –, saj so
glasovanje obstruirali. Šarec je včeraj izrazil pričakovanje, da bo sledila njihovemu dogovoru in se podpiranju interpelacij izognila. Je pa predhodno dejal, da bo minister očitke moral pojasniti.



Za današnjo izredno sejo, ki se je pričela ob 9. uri, je bilo predvidenih 14 ur. K razpravi se je prijavilo 58 poslancev.

Preberite še:

Komentarji: