Evforíja

V tiskani in spletni izdaji Dela skupaj z ZRC SAZU soustvarjamo besede tedna. Ta teden smo izbrali besedo evforija.
Fotografija: Tokratna beseda je evforija. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Tokratna beseda je evforija. FOTO: Delo

Odlične predstave slovenskih odbojkarjev na aktualnem evropskem prvenstvu so zbudile občutke evforičnosti in ponudile priložnost, da ponovno aktiviramo repertoar ekspresivnega besedja in damo v branje, kako je Slovenijo ob spektaklih v Stožicah zajela odbojkarska evforija, kako so zaradi veličastnih zmag reprezentanca in vodstvo sijali od navdušenja, saj so bili apetiti že pred EP seveda visoki – sam vrh.

Vrh intenzivnosti v čustvenem doživljanju česa pozitivnega, zlasti veselja, predstavlja tudi beseda evforija. Če je v času nastanka slovarskega sestavka v SSKJ zanjo očitno prevladoval medicinski pomen (in sicer 'bolnikovo pretirano dobro počutje in razpoloženje'), se je do danes pomen posplošil; evforija se je iz bolnišnic preselila na splošno populacijo. Pomenljivo, kajne?



Pretres rabe besede v korpusu pokaže, da nas ti intenzivno pozitivni občutki navdajajo najpogosteje, ko smo v vlogi navijačev, navijačic ali potrošnikov, potrošnic, med najbolj pogostimi zvezami so namreč nogometna, košarkarska, hokejska, smučarska in nakupovalna evforija. Zlasti se je evforično in celo afektirano (besedno) izražanje posledično (ali vzročno?) seveda razbohotilo v zabavnih in prodajnih medijskih žanrih, zato se sprašujem, kaj bo (še lahko) pritegnilo našo pozornost, ko bo ta evforija mimo.

-------------------------------------------------------------------
Rubrika nastaja v sodelovanju z ZRC SAZU (Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša), avtorica: mag. Duša Race

Komentarji: