Evropski poslanci pozvali h koncu premikanja ure

Zadnjič bi lahko ure premaknili leta 2021.
Fotografija: FOTO: Sebastien Salom-Gomis/AFP
Odpri galerijo
FOTO: Sebastien Salom-Gomis/AFP

Evropski poslanci so podprli predlog evropske komisije, da bi ukinili sezonsko premikanje ure. Zadnjič bi lahko ure premaknili leta 2021. Države članice EU se bodo same lahko odločile, kateri čas – zimski ali poletni – bo obveljal v posamezni državi. To bi lahko bil še trd oreh pri uveljavitvi predlagane ukinitve.

Če bi se države odločile, da ostane veljaven poletni čas, bi tako ure lahko zadnjič premaknili marca 2021; če pa bi izbrale sončni (ali zimski) čas, bi zadnjič to storili oktobra 2021. Evropski poslanci so predlog podprli s 410 glasovi za, 192 proti.
 
Opozorili so tako države članice kot komisijo, naj previdno odloči o uvedbi stalnega časa, da ne bo zaradi različnih časovnih pasov težav na notranjem trgu. Če bi kazalo na težave, so poslanci v direktivi pustili varovalo, da lahko datum ustavitve premikanja ure preložijo za še eno leto. Končno odločitev bodo sprejeli evropski ministri za infrastrukturo.
 

Zaščita enotnega trga

 
Poslanci želijo, da države EU in evropska komisija usklajujejo odločitve, ki bi zagotovile, da spremembe ne bi ovirale notranjega trga.
 
Če evropska komisija ugotovi, da bi lahko predvideni časovni okvir znatno in trajno oviral delovanje enotnega trga, lahko predlaga preložitev datuma uporabe direktive za največ 12 mesecev, pravi sprejeto besedilo.

»Jasno je, da ne gre za najbolj usoden izziv Evropske unije, a še zdaleč to ni nepomembna tema, saj vpliva na številne vidike, od zdravstvenih, gospodarskih in prometnih do drugih. Podpiram odpravo premikanja ure, a hkrati opozarjam, da moramo oceniti tudi vse posledice te spremembe, ki bodo gotovo nastale na številnih sektorjih,« meni evropski poslanec Igor Šoltes in poudarja, da morajo storiti vse, da ne nastane zmešnjava na evropskem notranjem trgu in da to izpeljejo trezno in premišljeno.
 
Komisija je ukinitev premikanja ure predlagala po civilni iniciativi in anketi, v kateri je glasovalo 4,6 milijona ljudi (v EU sicer živi več kot 512 milijonov ljudi). Za ukinitev prakse, ki menda nima več energetskih prihrankov, škodljiva pa je po mnenju strokovnjakov tudi za zdravje, je glasovalo 84 odstotkov ljudi.
 
Uro bomo prihodnjič premaknili v noči na nedeljo, in sicer za uro naprej na poletni čas.

Preberite še:

Komentarji: