Filli, Grilc, Rozman ali celo nobeden od njih

Trije kandidati za funkcijo direktorja RTV, nobeden pa ne izstopa kot absolutni favorit.

Objavljeno
22. januar 2017 20.35
vidic/rtv slovenija
Sonja Merljak
Sonja Merljak
Ljubljana – Danes bo morda znano, kdo bo vodil RTV Slovenija prihodnja štiri leta. Nobeden od treh kandidatov, Marko Filli, Uroš Grilc in Igor Rozman, pa ni absolutni favorit. Na predstavitvi bodo morali biti zato še bolj prepričljivi.

»Scenarijev je veliko, naša naloga pa je, da zagotovimo stabilno vodenje in izvolimo najkakovostnejšega kandidata,« pravi predsednik programskega sveta Miran Zupanič. A posamezne svetnike skrbi, da nobeden od treh kandidatov ne bo izvoljen. V tem primeru bi glasovanje najprej ponovili in pozneje razpis po potrebi celo ponovili.

»To bi bila škoda,« pravi Igor E. Bergant, ki zastopa zaposlene. »Kandidati so napisali dobre programe. Njihove ideje so zanimive in bi jih bilo vredno uresničiti. Najbolje bi bilo, če bi programe nekako združili. Vsak bi bil lahko zelo dober generalni direktor.«

Kandidati obljubljajo, da se bodo posvetili kadrom in izobraževanju, poskrbeli za več preglednosti in prenos odgovornosti na nižje ravni. Spodbujali bodo preiskovalno novinarstvo ter krepili vlogo varuha gledalcev in poslušalcev. Prednost Fillija naj bi bila, da dobro pozna nacionalko, Grilca in Rozmana pa, da sta nova obraza. Grilc v programu razmišlja tudi o konkretnih rešitvah za boljšo sinergijo, Rozman pa je dobro obdelal način vodenja.