Financiranje STA naj bi bilo urejeno v »razumnem« roku

Direktorja Urada vlade za komuniciranje in Slovenske tiskovne agencije sta se pri predsedniku države izrekla, da sta pripravljena na rešitev problema.
Fotografija: Agonija zaposlenih na STA se vleče že 250 dni.
FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Agonija zaposlenih na STA se vleče že 250 dni. FOTO: Jure Eržen/Delo

Na 250. dan, ko vladna stran ne izpolnjuje zakonskih obveznosti plačevanja javne službe Slovenske tiskovne agencije (STA), je predsednik Borut Pahor organiziral delovno srečanje z direktorjem STA Bojanom Veselinovičem in direktorjem Urada vlade za komuniciranje (UKOM) Urošem Urbanijo.

»Po daljšem pogovoru sem z veseljem ugotovil, da sta se oba direktorja izrekla, da sta pripravljena na nadaljevanje dialoga in rešitev problema,« je na novinarski konferenci po delovnem srečanju povedal Pahor in dodal, da Veselinovič in Urbanija soglašata, da se bosta potrudila za dopolnitev pogodbe, ki jo bosta v kratkem, razumnem roku lahko tudi podpisala.

image_alt
Vrhovno sodišče odločilo: Vlada mora financirati STA po zakonu


Urbanija je izrazil zadovoljstvo z razveljavitvijo začasnega zadržanja vladne uredbe, ki Ukomu daje pooblastila, da ureja odnos s STA. Včeraj je namreč vrhovno sodišče razveljavilo začasno zadržanje uredbe o financiranju javne službe STA. Sodišče je zapisalo, da je po zakonu država dolžna mesečno zagotavljati financiranje za leto 2021 skladno s poslovnim načrtom.

»Pogodba je bila poslana že julija, seveda pa so v vsaki pogodbi možne tudi spremembe. Predvsem v dobrobit zaposlenih, saj je nepredstavljivo, da se že mesece in mesece sprašujejo, kako naprej,« je povedal Urbanija.

Veselinovič je poudaril, da gre pri financiranju javne službe STA za spoštovanje načela varovanja pravne države in varovanje medijske svobode. »Na STA z veseljem pozdravljamo nadaljevanje pogovorov, h katerim smo pozivali že od 21. julija, ko smo opozorili, da ne moremo podpisati predložene pogodbe,« je povedal Veselinovič, ki meni, da bo današnje srečanje dalo podlago, da bodo našli skupne rešitve pri nerešenih vprašanjih, zaradi katerih pogodbe še niso mogli podpisati.

Preberite še:

Komentarji: