Finančni polom državnega zavoda Prizma

Člani sveta zavoda Prizma v Ponikvah niso sprejeli finančnega načrta za leto 2013, ker ne vedo, kam je izginilo milijon evrov.

Objavljeno
21. maj 2013 01.37
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Ponikve, Ljubljana – Zaradi katastrofalnega finančnega stanja v državnem zavodu Prizma Ponikve potekajo krizni sestanki predstavnikov ministrstva za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) ter ministrstva za finance. Po neuradnih informacijah iz preteklih let manjka milijon evrov. V. d. direktorica Mateja Naglič je na včerajašnji seji sveta zavoda nepreklicno odstopila.

Prizma vsak mesec pridela 40.000 evrov izgube

Kot je Delo prvo poročalo prejšnji ponedeljek, zavod, ki ga je ustanovilo MDDSZ, zaposlenim ni plačal za več kot 450.000 evrov prispevkov, na včerajšnji seji sveta zavoda pa se je izkazalo, da niso plačevali niti dodatnega pokojninskega zavarovanja in da zavod letos vsak mesec ustvari 40.000 evrov izgube. Naš sogovornik, ki noče biti imenovan, je prepričan, da se brez »sodelovanja« Davčne uprave republike Slovenije (Durs) oziroma ministrstva za finance kaj takega ne bi moglo zgoditi, saj bi neplačnika prispevkov odkrili in ga pribili na sramotilni steber.

Starih terjatev že skoraj milijon

Član sveta zavoda Jože Zakrajšek je za Delo povedal, da Prizma s tekočimi prihodki 2,5 milijona evrov na leto lahko preživi, toda problem so stare terjatve, ki znašajo že skoraj milijon evrov. V preteklosti so na veliko razmetavali denar pri najemninah za prostore, pravi Zakrajšek, in med drugim tudi pri potnih stroških za zaposlene. Na letni ravni jih je bilo kar 100.000 evrov.

V banki Sparkasse so vodstvu zavoda dali ultimat, da podpišejo pogodbo za najem premostitvenega posojila v višini 150.000 evrov, v nasprotnem primeru bo moral zavod banki takoj plačati stare terjatve v enakem znesku. Po naših informacijah so se predstavniki MDDSZ in ministrstva za finance zaradi tega že večkrat sestali, a dogovora niso dosegli. V. d. direktorice Zavoda Prizme Mateji Naglič MDDSZ noče dati soglasja za najem posojila, dokler ne bo znana vsebina končnega poročila notranje revizije.

Generalni direktor direktorata za socialne zadeve na MDDSZ Davor Dominkuš je povedal, da točnih podatkov, koliko je neplačanih terjatev, ne more razkriti, ker revizija poslovanja še ni končana. Vse obveznosti z neplačanimi prispevki za delavce bo morala plačati država takoj, »saj je treba zagotoviti njihovo socialno varnost«.

Revizija mora pokazati, pravi Dominkuš, ali so številke, ki neuradno krožijo v javnosti, točne, in se potem odločiti za ukrepe. »Smo za to, da se enota ohrani na tej lokaciji, vendar s spremenjeno zmogljivostjo,« je povedal Dominkuš.

Oskrbovanci nezadovoljni

Po naših informacijah organi pregona še ne raziskujejo domnevnega oškodovanja Zavoda Prizma v Ponikvah, kar je precej nenavadno, saj sumi oškodovanja niso od včeraj. Sekretar na sektorju za upravljanje izvajalske mreže Tomaž Čebulj je včeraj pred sejo sveta zavoda v Ponikvah za Delo povedal, da bodo na MDDSZ poskušali zadevi priti do dna. Kot je dejal, problema nočejo dramatizirati in po nepotrebnem razburjati oskrbovancev in zaposlenih. Oskrbovanci so že precej nejevoljni. Količinsko je hrane sicer dovolj, a je slabše kakovosti. Poleg tega pribor za osebno higieno prejemajo bolj poredko, je povedal eden od njih.

Na ministrsvu začudeni nad višino izgube

Člani sveta zavoda včeraj na seji finančnega poročila za letos niso hoteli sprejeti, ker nihče ne ve, kakšno je dejansko finančno stanje. Podrobnejšo analizo jim bo pripravila računovodkinja Tončka Žerovnik iz računovodskega servisa Ra–fin s sedežem na Igu (vodstvo zavoda ji nudi delo le še do konca tega meseca, op. p.). Ta ima v zadnjih dneh »toliko dela« z notranjo revizorko, da jim dokumenta do včeraj ni mogla pripraviti. Čebulj se je na seji sveta začudil, kako je mogoče, da ima tako majhen zavod tako veliko izgubo. »Če smo bili na ministrstvu zavedeni, bo odgovarjal tisti, ki je zavajal,« je dejal Čebulj, pri čemer ni jasno, kako je MDDSZ mogoče zavajati. Razen če so nekateri hoteli biti zavedeni, pravi naš vir.

»Tako se ne da več delati«

Ker pristojni na MDDSZ z Nagličevo ne komunicirajo, je v. d. direktorice na včerajšnji seji sveta zavoda nepreklicno odstopila. Pravi, da se tako ne da več delati. Prepričana je, da brez finančne pomoči ministrstva finančne sanacije zavoda ne bo in ne more biti uspešno izpeljana.

Za novo v. d. direktorico so imenovali Kristino Dokl, ki je včeraj ni bilo na sejo sveta zavoda. Dominkuš pravi, da od nove v. d. direktorice pričakuje, da bo pripravila sanacijski program in ga začela čimprej uresničevati.