Fištravčev hišni posel dobil epilog z ovadbo

Mariborski župan in direktor vodovoda osumljena zaradi tako imenovanih in-house pogodb.

Objavljeno
02. februar 2017 21.03
Andrej Fištravec, župan MOM, 6.7.2016, Maribor [andrej fištravec]
Peter Rak
Peter Rak
Maribor – Mariborski župan Andrej Fištravec si še kot njegov predhodnik Franc Kangler hitro nabira kazenske ovadbe. Tokrat so ga ovadili že četrtič, in sicer so se pod drobnogledom kriminalistov znašle tako imenovane in-house pogodbe med občino in Mariborskim vodovodom.

Poleg njega je ovaden še direktor Mariborskega vodovoda Danilo Burnač, čeprav podrobnosti zadeve niso znane, gre verjetno za pogodbo izpred treh let, ko je občina z javnim podjetjem v stoodstotni javni lasti sklenila številne pogodbe za obnovo vodovoda in gradnjo črpališč. Skupna vrednost del je bila 560.000 evrov, Mariborski vodovod pa je večji del poslov oziroma več kot dve tretjini oddal zasebnim podizvajalskim podjetjem.

Neizpolnjeni pogoji in vnaprej dogovorjeni projekti

Na spornost je lani opozorilo že računsko sodišče, saj so revizorji ugotovili, da niso bili izpolnjeni vsi pogoji za sklenitev tovrstne pogodbe, ker ni bilo preverjeno, ali je vrednost javnega naročila enaka ali nižja od cen na trgu. Obstaja tudi utemeljen sum, da so bili nekateri projekti dogovorjeni vnaprej, kar petino zneska od vrednosti naročil pa je zasebni podizvajalec dobil brez upoštevanja pravil javnega naročanja.

Zgodba je sicer že stara, nadzorni odbor občine pod vodstvom Jožeta Glogovška je že pred dvema letoma ugotovil, da bi morala občina objaviti javni razpis, vendar so namesto tega sklepali kar in-house pogodbe. To je bil po Glogovškovem mnenju primer nekakšnega obvoda in izogibanja določbam zakona o javnem naročanju, morda gre tudi za kršenje zakona o preprečevanju omejevanja konkurence, zato so na policijo podali prijavo suma storitve kaznivega dejanja nevestnega dela v službi.

Župan: Podobne pogodbe v vseh slovenskih občinah

Gre za podjetja Indrast, Izkop in Tinag. Še posebno sporni naj bi bili projekti Indrasta, ki je leta 2015 obnavljal Trubarjevo cesto. Obnova v vrednosti skoraj sedemsto tisočakov je bila menda krepko preplačana, saj je bila ponudba tega podjetja na javnem razpisu najdražja, posel pa so dobili zaradi nenavadnega določila o zakonsko sicer neobveznem certifikatu za vgrajevanje asfaltnih zmesi.

Fištravec in Burnač obtožbe zavračata. Župan ovadbe sicer še ni prejel, takšne vrste pogodb pa so menda sklepali v vseh večjih slovenskih občinah, vendar pristojni očitno ne uporabljajo enakih meril za vse, računsko sodišče pa se omejuje predvsem na opozorila. Po mnenju župana sistem očitno ni dodelan, zato prevladuje negativen odnos do njih pri revizorjih in organih pregona. Prepričan je, da so strokovne službe občine izvedle vse postopke skladno z zakonodajo, zato njegov podpis na pogodbi ne more biti sporen. Če bi se izkazalo, da se je kdo osebno okoristil, bo sam sprožil pregon. Burnač odgovarja podobno in je prav tako prepričan o zakonitosti vseh poslov.

Proti županu vloženih več ovadb

Proti Fištravcu so vložene še kazenske ovadbe zaradi podjemne pogodbe, domnevno nezakonite podelitve stavbne pravice pri projektu Maks ter v aferi pri izteku kurilnega olja v občinski stavbi ter plačila kazni. Uporaba tako imenovanih in-house pogodb sicer v Mariboru ni nič novega, tudi prejšnji župan Franc Kangler je bil ovaden zaradi obnove Trga Leona Štuklja, vendar je tožilstvo očitke pozneje zavrglo, oproščeni pa so bili tudi trije obtoženi.