Fištravcu bi po pomoti skoraj kupili limuzino

Da občina za 40.000 evrov kupuje avto, je Fištravec izvedel od novinarjev Dela in to označil za napako.

Objavljeno
13. februar 2014 20.09
Andrej Fištravec, župan MOM, si v spremstvu direktorja Marproma, Bernarda Majheniča, ogleduje notranjost novega prototipa električnega avtobusa, ki ga proizvaja podjetje Durabus, v Mariboru, 12.4.2013
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor

Maribor – Mestne svetnike v sredo čaka druga obravnava letošnjega proračuna mariborske občine, vrednega 119 milijonov evrov. V njem je zbodla postavka za nakup avtomobila višjega cenovnega razreda za 40.000 evrov, ki jo je župan Andrej Fištravec označil za napako.


Zgodba o nakupu nove občinske limuzine se je začela razpletati po poizvedovanju Dela. Zaradi zapisa v predlogu proračuna »V letu 2014 načrtujemo nakup osebnega avtomobila višjega cenovnega razreda 40.000 evrov« nas je zanimalo, zakaj Mestna občina Maribor (MOM) potrebuje nov avto, kdo ga bo uporabljal, kakšen avto bi radi kupili in kaj je narobe s starim audijem A6 še iz časa županovanja Franca Kanglerja.

Napaka razveselila gasilce

Dan pozneje je Fištravec uganko rešil na opoldanski tiskovni konferenci. Na njej je sicer predstavil predlog proračuna, in to več kot 24 ur potem, ko smo na občinsko službo za odnose z javnostjo naslovili vprašanja. »Jaz bi to imenoval napako, ker z mojega zornega kota to drugače ne morem razumeti. Opozorili ste nas, da baje kupujem avto visokega cenovnega razreda. Nad tem sem bil presenečen. Res je, da je služben avto že star, ampak v tem trenutku je popolnoma neprimerno, da bi šli v takšen nakup,« je dejal Andrej Fištravec.

Dejal je, da bo napako popravil in bo sredstva, po pomoti namenjena nakupu novega jeklenega konjička, z amandmajem dal mariborskim prostovoljnim gasilcem, ki so imeli med nedavno ledeno ujmo polne roke dela. Mimogrede, s štiridesetimi tisočaki bi lahko MOM, če bi se uspela s prodajalcem izpogajati za popust, denimo, dobila osnovni model audija A6 z dvolitrskim dizelskim motorjem in 177 konjskimi močmi, ki po rednem ceniku stane 42.400 evrov.

Napak pa s tem še ni konec, med prvim in drugim branjem proračuna se je namreč zapletlo tudi pri višini prenosa sredstev iz lanskega leta. Medtem ko so najprej načrtovali 13 milijonov evrov prenosa iz leta 2013 in 6,5 milijona evrov kredita, je v predlogu proračuna za drugo obravnavo ocenjen ostanek denarja ob koncu lanskega leta v višini 6,8 milijona evrov, MOM pa bi najela osemmilijonski kredit.

Kadrovska menjava

Manjši prenos sredstev oziroma velik razkorak med prvotno in sedanjo oceno višine ostanka denarja na računu na dan 31. december 2013, je sicer tudi okoliščina, ki je privedla do kadrovske zamenjave na vrhu občinskega urada za finance in proračun: dosedanja direktorica Marija Kaučič je morala zapustiti to mesto (premestili so jo drugam), vodenje urada za finance pa je začasno prevzela Branka Atelšek. »Urad za finance in proračun je naredil napačno izhodišče,« je povedal direktor mestne uprave Marko Žula. Po njegovih pojasnilih vsak urad daje napoved kvot za trimesečje in uradi so pravilno napovedali te kvote, urad za finance in proračun pa je to prezrl in se oklepal starega modela izračuna povprečja. »To je nesprejemljivo,« je dejal Žula.

Osemmilijonsko zadolževanje

Večina večjih strank v mestnem svetu podrobno še ni pregledala proračuna za drugo branje, so pa posamezne z gradivom že seznanjene. »Nimam najboljšega občutka. Še posebno zato, ker pričakujejo denar, ki ga verjetno ne bo,« je dejal Danijel Blejc iz Slovenske demokratske stranke (SDS).

Pred petkovim sestankom vodij svetniških skupin je slišati tudi pomisleke zaradi velikih razlik pri prihodkih med prvim predlogom in gradivom za drugo branje. »To gradivo si zasluži prvo branje, ne pa drugega,« meni bivši podžupan Milan Mikl iz Županove (Kanglerjeve) liste. Zmotila ga je tudi višina kredita: »Nam so v preteklosti vedno očitali, kako se zadolžujemo, zdaj pa bi vzeli kar osem milijonov evrov kredita.«