»Fištravec bo moral dokazati, da je vstajniški kandidat«

Franc Trček in Božidar Novak o izidu nadomestnih volitev za mariborskega župana.
Objavljeno
17. marec 2013 21.11
Posodobljeno
17. marec 2013 21.11
VOLITVE V MARIBORU
Mo. Z., Delo.si, STA
Mo. Z., Delo.si, STA
Maribor - Vstajniki so veseli zmage vstajniškega kandidata Andreja Fištravca za mariborskega župana, kljub temu pa se bo po mnenju sociologa Franca Trčka moral Fištravec zaradi nekaterih pomislekov še dokazati, da je vstajniški kandidat. Po mnenju svetovalca za krizno komuniciranje Božidarja Novaka pa imajo volivci evforična pričakovanja do zmagovalca.

Trček je v oceni nocojšnjega izida nadomestnih županskih volitev v Mariboru za STA še opozoril, da imajo Mariborčani mestni svet, ki se dela, da je krasen in nima namena odstopiti. Zato ni preveč optimističen, saj dobršen del vstajnikov meni, da bi moral mariborski mestni svet odstopiti.

Na vprašanje, kako komentira nizko, samo nekaj več kot 30-odstotno volilno udeležbo, je Trček odgovoril, da bi Ljubljana morala priti malo živeti v Maribor, saj so razmere v Mariboru drugačne kot v prestolnici. »Ljudje so pred deložacijami, izgubljajo delovna mesta. Nizka volilna udeležba je na eni strani posledica razmer v mestu, na drugi strani politik, ki so se dogajale v Mariboru in na tretji strani posledica nekaterih dogajanj koordinacije oz. nekoordinacije znotraj vstajnikov,« meni Trček. Nizka volilna udeležba pa je v najmanjši meri posledica tudi tega, da je bil danes lep dan, ljudje pa imajo zadosti politike, je še dodal Trček.

Svetovalec za krizno komuniciranje Božo Novak pa je za STA pojasnil, da dve tretjini volivcev ni prišlo na volitve, ker nimajo več nobenih pričakovanj od politike. Ostala tretjina volivcev, ki pa so se volitev udeležili, pa ima po Novakovi oceni evforična pričakovanja od kandidata, ki je zmagal. »Ne eno in ne drugo ni prav, ker ta kandidat v letu in pol ne more kaj dosti narediti. Največ, kar lahko naredi, je to, da začne dialog v mestu,« meni Novak.

Glede nizke volilne udeležbe pa je dejal, da ljudje nič več ne pričakujejo od strank in so se začeli ukvarjati sami s seboj. Opozoril je še, da so etablirani strankarski kandidati vsi skupaj dobili manj glasov, kot neodvisni kandidat Fištravec, ki je v prvem krogu zmagal z nekaj več kot 52 odstotki glasov.