Fištravec zanika 11 milijonski občinski primanjkljaj

V javnosti se je ta teden znova pojavil podatek o več kot 11 milijonih evrov proračunskega primanjkljaja.

Objavljeno
28. avgust 2015 16.30
ANDREJ FIŠTRAVEC NA SODIŠČU
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Maribor - Mariborski župan Andrej Fištravec je danes vnovič zanikal informacije o tem, da naj bi bila mestna občina v zelo slabem likvidnostnem stanju. Mariborska občina je po njegovih besedah v celoti likvidna, celo bolj kot marsikatera druga občina v Sloveniji, saj doslej še niso potrebovali najema likvidnostnega posojila.

V javnosti se je ta teden znova pojavil podatek o več kot 11 milijonih evrov proračunskega primanjkljaja, ki ga je navajal eden od internih občinskih dopisov, a župan Fištravec je danes ob robu novinarske konference v Nigradu zagotovil, da številke ne držijo.

»Smo konec meseca avgusta in ni ga junaka, ki bi vedel, kakšna bo realizacija konec decembra. Sploh pa tega ne more vedeti uslužbenka, ki se s tem ne ukvarja in niti ni zadolžena za proračun. Če bi bile stvari tako alarmantne, kot je razvidno iz te interne elektronske pošte, bi občina že zdavnaj ne bila več likvidna in bi že zdavnaj potrebovala premostitveni kredit,« je dejal Fištravec.

Župan je dodal, da do nekaj odstopanja zagotovo prihaja, saj je realizacijo proračuna nemogoče zadeti stoodstotno. A če bodo pri 97 milijonov evrov visokem proračunu ob koncu leta beležili odstopanja v višini dveh ali treh milijonov evrov, potem to ni velika težava in bi pomenilo, da so vse skupaj zelo dobro načrtovali.

Čeprav je župan danes zanikal, da bi interni dopis proračunskim porabnikom za ponovno preveritev njihovih predlogov izdatkov za načrtovani rebalans letošnjega proračuna nastal na njegovo prošnjo, kar je v njem sicer navedeno, pa ta med drugim navaja, da naj bi po zadnjih podatkih bilo predvideno zvišanje izdatkov za 2,2 milijona evrov ter znižanje prejemkov za kar 9,3 milijona evrov, to pa bi prineslo več kot enajst milijonov evrov minusa.

»Če bi te številke držale, potem že v tem trenutku ne bi več mogli poslovati in bi že zdavnaj morali črpati premostitveni kredit ter ustaviti vso realizacijo proračuna. Nič od tega se ni zgodilo, zato je bilo vse skupaj izvedeno zelo nestrokovno, a to moramo zdaj preiskati sami,« je dejal Fištravec in še enkrat zagotovil, da lahko v celoti izvršujejo proračun, kakšno bo stanje decembra, pa bo postalo jasno šele kakšen mesec pred tem.

Trenutno po njegovih besedah prihodki pritekajo relativno stabilno, ob tem, da je tudi povprečnina letos višja, kot so jo sami načrtovali, načrte so presegli tudi s prodajo nepremičnin, redno prihaja tudi denar od nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč. Župan ne ve, zakaj so se te številke ravno zdaj pojavile v javnosti, a zagotavlja, da ne držijo.