Fotografski pozdrav potnikom s križark

Galerija na prostem v Kopru ob starem mestnem obzidju ladijskim potnikom ponuja lepši pogled na mesto.

Objavljeno
13. oktober 2015 20.33
Galerija pri morju
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper − Galerija pri morju je v zadnjih dneh polepšala območje koprskega potniškega terminala ob Severni obvoznici. Ob Bastionu, delu starega mestnega obzidja, in ob panoramskem dvigalu je Komunala Koper v sodelovanju z Gledališčem Koper uredila galerijo na prostem, ki ladijskim potnikom ponuja lepši pogled na mesto.

Del starega zidovja so uredili po načrtih arhitektke Arnele Vidoševič, ki je zasnovala že postavitev panoramskega dvigala. Obzidje bodo polepšali še s kamnitim coklom in z razsvetljavo. Po priporočilih umetnika Iva Kisovca so železne okvire postavili tako, da nanje kot jadra pripnejo devet kvadratnih metrov velika platna s fotografijami.

Galerija pri morju bo namenjena občasnim razstavam fotografij izjemnih dimenzij. Razstave umetniških fotografij bo izbiral tričlanski programski odbor, ki ga sestavljajo direktorica gledališča Katja Pegan, direktor Komunale Koper Gašpar Gašpar Mišič in direktorica lokalne turistične organizacije Tamara Kozlovič. Nov razstavni prostor je pridobitev tako za mesto kot za slovenske in tuje fotografe, ki bodo dobili novo priložnost za predstavljanje svojih del. »Tako mogočne fotografije bodo na najpreprostejši način prikazale ustvarjalnost ter najbolj dragocene lepote mesta in narave. S takšno galerijo dokazujemo, kako poseben je ta prostor. Prva razstava je namenjena 15. obletnici Gledališča Koper, zato je razstavljenih osem fotografij mojstrov gledališke fotografije: štiri so dela Jake Varmuža, dve Radovana Čoka, po ena pa Petra Uhana in Nejca Sajeta. Po nekaj mesecih bomo zamenjali temo,« je povedala Katja Pegan.

»To je oblika promocije Kopra in Istre s pomočjo umetnosti,« je dejal Gašpar Gašpar Mišič. Za ureditev zidu, okvirov elektrike in druge infrastrukture je Komunala Koper namenila nekaj več kot 20.000 evrov, vsakokratna postavitev velikih fotografij pa bo stala približno tisoč evrov.