G+ vprašanje: Kaj je treba vedeti o varni in učinkoviti uporabi zdravil?

Nina Pisk, mag. farm., vodja farmakoinformativne službe Gorenjske lekarne odgovarja na vprašanja, kaj lahko farmacevti svetujejo strankam, kako ravnati, ko moramo uživati več zdravil, kaj je to osebna kartica zdravil?
Fotografija: V lekarni lahko priporočajo uporabo seznama zdravil. Foto Blaz Samec
Odpri galerijo
V lekarni lahko priporočajo uporabo seznama zdravil. Foto Blaz Samec

O čem farmacevti lahko svetujejo strankam? V lekarni vse večji poudarek dajemo svetovanju o varni, pravilni in učinkoviti uporabi zdravil in drugih izdelkov za podporo zdravljenja in ohranitev zdravja. Posvetovanje s farmacevtom je še bolj pomembno, če gre za kroničnega bolnika ali nekoga, ki že uporablja zdravila. Prav tako priporočamo uporabo seznama zdravil – osebno kartico zdravil s podatki o predpisanem odmerjanju in načinu jemanja posameznih zdravil, namenu uporabe ter dodatnimi opozorili, na kaj mora biti bolnik pozoren. Ta seznam lahko pripravimo tudi v lekarni.
Nina Pisk, mag. farm., vodja farmakoinformativne službe Gorenjske lekarne Foto Osebni arhiv
Nina Pisk, mag. farm., vodja farmakoinformativne službe Gorenjske lekarne Foto Osebni arhiv

Ali farmacevti tudi opozorijo na morebitne težave, kadar ima nekdo predpisanih veliko različnih zdravil? Vedeti moramo, da je včasih sočasno zdravljenje z več zdravili potrebno, za posameznega bolnika pa se poskuša najti najbolj optimalna terapija. Pri tem zdravniki in farmacevti vse bolj sodelujemo. Tako se poveča varnost bolnikov s pravilno predpisano terapijo, zmanjšajo se neželeni učinki in tudi poraba zdravil. Če je tveganje za pojav težav večje ob sočasni uporabi zdravil, se temu poskušamo izogniti oziroma je treba zdravstveno stanje pogosteje spremljati, bolnik pa dobi tudi nasvet, v katerih primerih naj se o nadaljevanju zdravljenja dogovori z zdravnikom. Enaka previdnost velja pri sočasni uporabi zdravil in izdelkov rastlinskega izvora.

Ali se lahko o tem tudi v lekarni pogovorijo, zlasti če obiskujejo več zdravnikov specialistov, kar je pri generaciji +, torej starejših odraslih, še pogosteje kot sicer? Pri starejših se večkrat zgodi, da zaradi več hkratnih obolenj obiskujejo več zdravnikov specialistov ter jemljejo več zdravil hkrati in pogosto tudi drugih izdelkov. Farmacevti pri usklajevanju zdravljenja z zdravili med različnimi zdravniki specialisti sodelujemo z zdravniki, marsikdaj to sodelovanje na podlagi pogovora z bolnikom predlagamo sami.
Svetujemo, naj se bolnik ali njegovi svojci v lekarni dogovorijo za osebni posvet z lekarniškim farmacevtom. Storitev imenujemo pregled uporabe zdravil in poteka v ločenem svetovalnem delu lekarne. Ta pogovor je še posebno priporočljiv za tiste, ki uporabljajo več zdravil, imajo na novo uvedeno zdravilo, namenjeno zdravljenju na novo odkrite bolezni ali spremenjenemu načinu zdravljenja že znane kronične bolezni, ali opažajo težave, ki jih pripisujejo uporabi zdravil ali drugih izdelkov.
Zaradi uvedbe doplačil za posamezna zdravila je pomembno preprečiti podvojevanje učinkovin. Zdravnik lahko pacienta napoti tudi na farmacevtsko obravnavo v ambulanti farmacevta svetovalca, ki so že organizirane v več zdravstvenih domovih po Sloveniji.

Komentarji: