»Garderobe v telovadnici so kakor kurnik«

Starše mineva potrpljenje: Po 30 letih obljub zahtevajo novo dvorano na Rakeku, a pred letom 2017 je ne bo.

Objavljeno
10. januar 2015 15.22
Telovadnica na Rakeku. Rakek,09,01,2015
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica

Rakek – Starše šoloobveznih otrok na Rakeku mineva potrpljenje. Opozarjajo, da je telovadnica za izvajanje športne vzgoje popolnoma neprimerna. Župan odgovarja, da otroci niso ogroženi in da bo nova dvorana zgrajena najprej leta 2017, če jim država prihodkov ne bo dodatno zniževala.

Ljubiteljski športni delavec Peter Kovšca je prepričan, da v nobeni slovenski šoli nimajo več športne »dvorane«, kakršna je na Rakeku; dva prostora v stari hiši, povojni mehanični delavnici s skupaj približno 260 kvadratnimi metri, brez povezave s šolskim poslopjem. »O dvorani govorimo že 30 let, obljubljali so jo vsi dosedanji župan, pa še vedno nič. Novi vrtec v Cerknici je po mojem mnenju s 6,5 milijona evrov predrag, prednost je imela tudi kanalizacija na Rakeku. Če bi bil vrtec cenejši, bi morda kakšen milijon ostal tudi za dvorano,« pravi Kovšca, predsednik Ping Pong kluba Rakek.

»Vrtec ni bil predrag,« trdi župan Marko Rupar. »Izmed petih primerljivih, ki so jih hkrati gradili v Sloveniji, je bil po kvadratnem metru najcenejši. Ima 18 oddelkov in 3500 kvadratnih metrov uporabnih površin. Poleg tega je nizkoenergijski, zato stroški ogrevanja znašajo le tretjino stroškov v prejšnjem.«

Otrok ne bodo več pustili k telovadbi

»Nočemo izsiljevati, a potrpljenje nas počasi mineva. To, kar imajo naši otroci, ni primerno za današnji čas. Garderobe so kakor kurnik, sporna je statika. Starši napovedujejo, da bodo zadevo prijavili na inšpektorat ali pa otrok ne pustili k telovadbi, če telovadnice še nekaj časa ne bo,« pravi eden od staršev Peter Stražišar.

Ravnateljica rakovške osnovne šole Anita Ivančič se popolnoma strinja, da novo športno dvorano obljubljajo že predolgo, zaupa pa ustanoviteljici, občini, da bo našla rešitev. »Župan je kmalu po izvolitvi prisluhnil mojemu pozivu in občina je obnovila ter uredila pode. Rakek ne potrebuje Stožic, ampak dvorano, kot jo imajo na primer v Novi vasi ali v Grahovem. In razumem, da se na silo, če denarja ni, dvorane ne da zgraditi takoj,« pravi Ivančičeva.

Leseni objekt ali balon?

Župan pravi, da so s Trimom Trebnje skorajda že imeli podpisano predpogodbo o javno-zasebnem partnerstvu za gradnjo dvorane, a se je Trimo Trebnje tedaj znašel v finančnih težavah in zato odstopil od nadaljnjih pogovorov o pogodbi. »Ogledal sem si nekaj dvoran, urejenih pod balonom. Njihova pomanjkljivosti so precej večji stroški vzdrževanja in ogrevanja. V Cerknici nimamo ne termalne vode ne nafte, balon pa tudi ni primeren kot prostor za kulturne prireditve. Sam se bolj ogrevam za leseno gradnjo, saj bi bila energijsko varčnejša in primernejša za več potreb. Ne glede na to bomo primerjali več možnosti, cena pa ne bo odločilna. Če nam država ne bo drastično zmanjšala prihodkov, ne da bi nam zmanjšala stroške, ki nam jih nalaga, bo dvorana za 2,6 milijona evrov (z DDV) končana najprej leta 2017,« obljublja Marko Rurpar.