Gasilci brez spremstva policije vode ne bodo vozili

Vladna naložba v cisterne. Romi v Dobruški vasi so z odprtimi rokami sprejeli darilo vlade. V Goriči vasi cisterne hvaležno odklanjajo.

Objavljeno
03. november 2016 21.35
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Dobruška vas – Škocjanski gasilci so včeraj v spremstvu policije napolnili sedem cistern z vodo v tamkajšnjem romskem naselju Dobruška vas številka 35 in 41 ter pri številni družini, ki si je bivalne prostore uredila kar na območju Nature 2000. Predsednica Sveta romske skupnosti Janja Rošer je gasilcem obljubila, da bodo vse stroške dobili povrnjene.

»Tako sem vesela, da ne morem povedati. To vodo bom uporabljala samo za pitje in kuho. Perilo bom pa še naprej prala v potoku,« je povedala Vanja Hočevar, mati devetih otrok, ki so ji kar dve tisočlitrski cisterni postavili pred njeno zelo dotrajano lesenjačo. Da je prevoz vode v naselje in polnjenje plastičnih cistern potekal mirno, je poskrbel šentjernejski policist Alojz Franko, ki je budno spremljal potek dogodka in pazil, da ne bi bilo kršitve javnega reda in miru. Zaradi dosedanjih slabih izkušenj z nekaterimi Romi gasilci brez policijskega spremstva sploh ne bi vstopili v naselje.

Začetek zgodbe z vodo in cisternami ima že kar dolgo brado, saj se je vlada na dopisni seji že sredi septembra prebivalcem omenjenih naselij in Romom v Goriči vasi v ribniški občini za nakup cistern in polnjenje z vodo namenila 30.000 evrov. Razlog za vladno odločitev je bila ugotovitev, da je zdravje Romov v naseljih resno ogroženo. K temu je pripomoglo tudi dejstvo, da sta dve romski družini leta 2014 vložili tožbo proti državi na Evropsko sodišče za človekove pravice, ker živita v nemogočih življenjskih razmerah brez vode, kar je osnovna življenjska dobrina; po nekaterih informacijah naj bi sodišče o tožbi odločilo na začetku prihodnjega leta.

Branko Hudorovič iz Goriče vasi v ribniški občini je povedal, da je direktor urada za narodnosti Stanko Baluh tudi njim ponujal cisterne z vodo, vendar so mu pojasnili, da jih ne nameravajo uporabljati, saj voda pozimi zmrzuje. »Baluhu sem predlagal, naj polovico vladnega denarja raje namenijo za ureditev štirih vodnih vrtin v našem naselju. Projekt se mu je zdel dober in zanimiv,« je povedal Hudorovič.

Cisterne naj bodo začasna rešitev

Predsednica SRS Rošerjeva je napovedala, da bodo stroške dovoza vode plačali, saj jim je urad za narodnosti odobril 30.000 evrov. Ker je civilna zaščita že pred štirinajstimi dnevi pripeljala cisterne, vode pa ne, je 18-letnik pred nedavnim s pestjo po obrazu udaril škocjanskega župana Jožeta Kaplarja. Rošerjeva se sprašuje, kako bodo ti ljudje pozimi pili vodo, ko bo zmrznila, in upa, da so cisterne začasna rešitev. »Z odgovornimi se bo treba temeljito pogovoriti, da bodo Romi vendarle kmalu dobili vodo iz pip,« pravi Rošerjeva. Župan Kapler je pojasnil, da imajo Romi vse od leta 2012 možnost, da se priključijo na vodovod, saj so jim zgradili vodovodni jašek. Devet družin se je priključilo na vodo, šest družin pa je vodovod kategorično odklonilo.

Predsednik škocjanskih gasilcev Jože Zupančič je rekel, da bodo cisterne polnili po potrebi, da dostava 5000 litrov vode stane okoli 70 evrov ter da brez spremstva policije vode k Romom ne nameravajo voziti. »Imamo slabe izkušnje. Ko smo pri njih gasili požare, so nas ozmerjali in nas obmetavali s kamenjem. Od takrat brez policijskega spremstva k njim ne prihajamo več,« je povedal Zupančič.