Gasilci napovedali opozorilno stavko za sredino januarja

Stavka bo potekala od 10. do 12. januarja, če do tedaj vlada ne bo prisluhnila zahtevam.

Objavljeno
11. december 2017 02.43
Posodobljeno
11. december 2017 13.13
L. Z., Barbara Hočevar
L. Z., Barbara Hočevar

Ljubljana − Poklicni gasilci bodo od 10. do 12. januarja stavkali, če z vlado do tedaj ne bodo našli skupnega jezika. Kljub temu upajo, da bodo pristojni »zadevo prespali in odgovorno ravnali« ter da bodo še ta mesec sklenili dogovor.

Stavkovni odbor sindikata poklicnega gasilstva je danes pričakovano odločil, da bodo na svoj položaj in krivice opozorili s stavko, ki se bo predvidoma začela v sredo, 10. januarja, ob 6. uri, in naj bi trajala do petka, 12. januarja. Čeprav pravijo, da so zaradi vseh zapletov pri pogajanjih o odpravi plačnih anomalij, ki trajajo že več kot pol leta, ugotovili, da niti vlada niti posebej njihovo resorno ministrstvo za obrambo nista pripravljena prisluhniti njihovim zahtevam.

Pričakujejo, da se bodo pristojni odzvali že na njihovo napoved stavke in da bodo za mizo rešili nerešena vprašanja. Njihove zahteve, ki se bodo spremenile tudi v stvakovne, če bo treba, so znane že dalj časa: pri 29 delovnih mestih dvig plač za dva plačna razreda, pri dveh delovnih mestih vodij skupine in izmene pa za tri plačne razrede. Zahtevajo še vzpostavitev razmerji s primerljivimi poklici in znotraj dejavnosti gasilstva, poračun plač od 1. julija naprej za vse, ki so bili tedaj uvrščeni pod 26. plačni razred, od 1. oktobra naprej pa za tiste, ki so nad njim. Želijo še ureditev položajnega dodatka in dodatka za stalnost − prvega imajo drugi uniformirani poklici urejenega že več kot deset let, drugega pa imajo urejenega bistveno bolj ugodno od gasilcev. 

Kako naj bi bila dejansko videti gasilka stavka? Državljani, ki bodo potrebovali njihovo pomoč, je pravzprav ne bi čutili. Tudi v času stavke se bodo odzivali na klice na pomoč v primeru požarov, reševanj, promernih nesreč, zalitih kleti, odkritih streh ... Ne samo da jih zakon omejuje pri obsegu stavke, ampak, kot zagotavljajo, znotraj gasilstva veljajo drugačni standardi in vedno pomagajo ljudem. 

»Žalosti nas, da se moramo za svoje pravice boriti na tak način,« je ob napovedi dejal David Švarc, sekretar Sindikata gasilcev Slovenije. Takšne poti si ne želijo, a vidijo v tem edini izhod. Če kljub vsemu vlada zanje ne bo našla posluha, pa bodo v okviru stavke iskali rešitve, kjer bi neposredno prizadeli državo, nočejo pa izgubiti podpore, ki jo imajo v javnosti. Najbrž bi prenehali izvajati ukrepe, ki niso nujni in interventni, kot je preventivno delo po gospodarskih družbah in usposabljanje profesionalnih in prostovoljnih gasilcev. Zagotovo pa bi organizirali nove protesne shode, ki bi bili »še bolj glasni in bolj jezni«, kot je bil oktobrski shod pred vladno palačo.

Na pripombo, da prav veliko »orožja«, da bi jih vlada prisluhnila pri izvajanju stavke, pravzaprav nimajo, je podpredsednik sindikata poklicnih gasilcev Silvo Kuntarič odgovoril, da bo imelo 700 gasilskih družin pokvarjene božične praznike, če ne bodo prišli do rešitve.

Na odziv glavnega vladnega pogajalca, ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, na katerega je letelo precej očitkov gasilcev, še čakamo.