Generalka že piše zgodovino Slovenske vojske

Alenka Ermenc je postala prva ženska na čelu Slovenske vojske. V javnosti vzbuja zanimanje, pripadnikom vojske pa prinaša upanje.
Fotografija: Alenka Ermenc FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Alenka Ermenc FOTO: Marko Feist

Vlada Marjana Šarca je na današnji dopisni seji na predlog obrambnega ministra Karla Erjavca imenovala Alenko Ermenc za novo načelnico generalštaba Slovenske vojske. Ermenčeva bo tako kot prva ženska zasedla najvišji položaj v Slovenski vojski, tudi vojska slovenskih zaveznic v zvezi Nato doslej še ni vodila ženska.


»Ženska brez gumba za izklop«


Alenka Ermenc med kolegi uživa skoraj soglasno zaupanje, bolj potiho pa se slišijo dvomi o njenih vodstvenih izkušnjah in pravih razlogih, zakaj je obrambni minister Karl Erjavec predlagal menjavo dosedanjega načelnika generalštaba Alana Gederja. Nekdanja načelnika generalštaba SV Iztok Podbregar in Dobran Božič sta nad kolegico navdušena. »V razpravi o imenovanju generalmajorke se ne bi smeli omejevati na njen spol, čeprav je to v marketinške namene lahko mikavno. Tako kot pri vseh podobnih imenovanjih bi se tudi pri tem morali pogovarjati o celovitih kompetencah, ki jih ta oseba ima ali nima za tak položaj,« pravi Podbregar.

Podbregar verjame, da Ermenčeva nujno potrebne kompetence ima, motiviranosti in ustrezne distance do dnevne politike ji ne manjka, pogum za glasno zastopanje interesov vojske pa bo še dobila priložnost pokazati.

»Pozitivno se mi zdi, da smo kot država na mednarodni sceni prebili ta tabu, da ženska ne more voditi tipično moške organizacije, kakršna je vojska. Pričakovanja notranje in zunanje javnosti so velika, realnost pa je takšna, da jo čaka zelo težko delo,« pravi Dobran Božič, nekdanji načelnik generalštaba SV. Oba s Podbregarjem poudarjata, da je delo načelnika generalštaba zelo timsko delo in uspeh ali neuspeh vsakega načelnika je močno odvisen od kakovosti sodelavcev, ki mu jih uspe zbrati okoli sebe. »Glede nečesa smo pri Ermenčevi lahko gotovi: neizmerno je delovna, to je ženska brez gumba za izklop. Predvsem pa ve, kaj je prav in kaj ne, in je stoodstotno vredna zaupanja,« dodaja Božič.
 

V petek generalmajorka, v torek načelnica


Leta 1963 v Ljubljani rojena veteranka vojne za Slovenijo je že 27 let zaposlena v Slovenski vojski. Po diplomi na Fakulteti za družbene vede na Univerzi v Ljubljani, kjer je pridobila naziv diplomirane politologinje, se je šolala na Kraljevi akademiji v Londonu (Royal College of Defence Studies). Podiplomsko izobraževanje je končala leta 2009 na King's College University of London in pridobila magistrski naziv iz mednarodnih študij.

Alenka Ermenc FOTO: Marko Feist
Alenka Ermenc FOTO: Marko Feist
Teritorialni obrambi RS se je pridružila leta 1991, kot aktivna udeleženka vojne za Slovenijo je odlikovana z bronasto medaljo generala Maistra z meči. V Slovenski vojski je opravljala poveljniško dolžnost na taktični ravni in štabne dolžnosti na operativni in strateški ravni. V mednarodni operaciji Kforja na Kosovu je bila načelnica za kadrovske zadeve v poveljstvu sil Kforja in svetovala poveljniku Kforja.

Vodstvene formacijske dolžnosti v Slovenski vojski opravlja že od leta 2001. V čin brigadirke je bila povišana maja 2011, marca letos pa je postala namestnica načelnika generalštaba. Že takrat je Ermenčeva postala prva ženska na tako visokem položaju v Slovenski vojski in širše. Minuli petek pa jo je predsednik republike Borut Pahor povišal v čin generalmajorke.


Ne išče lahkih poti


V nagovoru ob povišanju v generalmajorko je Ermenčeva poudarila, da njeno pot »vodi ljubezen do domovine, očetnjave«. »Res, da pot ni vedno lahka, a z vztrajnim delom, motiviranostjo in pozitivnim mišljenjem se lahko premaknejo meje nemogočega. Zavedam pa se, da je vojska zmagovita zgolj s kolektivnimi napori in da povprečni nikoli ne zmagajo,« je dejala in pri tem poudarila pomen znanja in dela.

Kot je poudaril predsednik Pahor, je imenovanje Ermenčeve podprl najprej zato, ker izpolnjuje visoke strokovne kriterije, ima bogate vodstvene izkušnje in izkazuje odločnost za opravljanje nalog. Ob tem pa je izrazil pričakovanje, da »je končno nastopil čas za združitev vseh političnih, vojaških in družbenih moči za dvig pripravljenosti Slovenske vojske v prihodnjem letu vsaj za eno oceno. Trend poslabševanja varnostnih razmer v svetu se nadaljuje, in čeprav Slovenija ni neposredno vojaško ogrožena, mora v razmeroma kratkem času zagotoviti tudi vojaški vidik svoje vsestranske varnosti.«


Bo to konec pogostih menjav?


Ob zadnjih dveh zamenjavah v vrhu Slovenske vojske je Pahor izrazil pomisleke in jima nasprotoval. »Prepogoste menjave v vrhu Slovenske vojske niso obrodile želenih sadov. V prejšnjem mandatu sta bila v štirih letih zamenjana dva načelnika, od zadnje menjave do sedanje pa je minilo manj kot leto dni.

Zato sem v pogovoru z obrambnim ministrom Erjavcem izrazil pričakovanje, da bomo ob imenovanju nove načelnice generalštaba združili vse moči in iskali strokovno in politično zahtevne odgovore na izzive posodobitve Slovenske vojske brez nadaljnjih premalo premišljenih zamenjav v njenem vrhu.«

Preberite še:

Komentarji: