Generalnemu direktorju RTV se maje stolček

Igorju Kaduncu očitajo nezakonitosti pri poslovanju in kršitve dolžnostnega ravnanja.
Fotografija: Nadzorni svet Kaduncu očita nezakonito poslovanje. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Nadzorni svet Kaduncu očita nezakonito poslovanje. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Ljubljana – Nadzorni svet RTV Slovenija je programskim svetnikom predlagal razrešitev generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca. Očitajo mu nezakonitosti pri zaposlovanju in kršitve dolžnostnega ravnanja. Kadunc meni, da gre za poskus osebne diskreditacije.

Med vzroki za predčasno razrešitev generalnega direktorja nadzorniki navajajo nezakonitost pri zaposlovanju, »saj so se pogodbe o zaposlitvi sklepale brez vnaprejšnje vsaj interne javne objave prostega delovnega mesta oziroma so se sklepale pogodbe o zaposlitvi mimo določil internih aktov«, neizvršenih sklepov nadzornega sveta ter tudi, da jih generalni direktor ni pravočasno obvestil o sodelovanju podjetja Captain, ki je v lasti njegovega sina – sam pa je prokurist –, z Zavodom Blade produkcija in posredno z RTV Slovenija. Na podlagi odločitve Komisije za preprečevanje komisije (KPK) aprila letos mu očitajo tudi kršitve dolžnega ravnanja, ko generalni direktor predstojnika ni obvestil o okoliščinah nasprotja interesov, čeprav bi to moral storiti.
 

»Poskus osebne diskreditacije«


Kadunc je do zdaj že večkrat zanikal očitke in tudi tokrat navaja, da vzroki za razrešitev niso dovolj »težki«. O posrednem sodelovanju RTV Slovenija s podjetjem njegovega sina pa je že oktobra pojasnjeval, da se mu ne zdi povsem primerno, saj sam niti ni vedel za vlogo in pri izboru ni sodeloval: »Jaz sem pozneje, ko sem vse rezultate pregledal, videl, da je tudi ta film dobil sredstva. Za vsak primer, ne da bi karkoli naredil narobe, sem obvestil tudi predsednika nadzornega in programskega sveta, da morda kdo ne bi kaj rekel.« Tudi zadeva z obvestilom KPK je po njegovih besedah rešena. Na navedbe o neizpolnjevanju sklepov nadzornega sveta pravi, da gre za zavajajočo formulacijo, saj nihče ne ve, na kaj se nanaša. »Zelo pavšalne in neosnovane navedbe vzrokov za razrešitev pa niso povezane z mojim bolj ali manj uspešnim delom, ampak kažejo zgolj na poskus moje osebne diskreditacije in apetite nekaterih političnih skupin po prevladi nad nacionalno radiotelevizijo,« je včeraj v pisnem odgovoru navedel Kadunc.
 

Kadunc prepričan, da bodo svetniki pobudo zavrnili


Nadzorni svet se pri predlogu za razrešitev sklicuje na določbo, ki določa prenehanje funkcije generalnega direktorja pred potekom mandata, če pri svojem delu ne ravna po zakonu in statutu, ne uresničuje sklepov programskega in nadzornega sveta ali ravna v nasprotju z njimi. O razrešitvi bo odločal Programski svet RTVS, predvidoma na decembrski seji. Proti sklepu o razrešitvi pa ima generalni direktor pravico zahtevati tudi sodno varstvo in prav to skrbi nekatere člane programskega sveta, s katerimi smo govorili, saj bi se namreč ponovil primer Nataše Pirc Musar, ko je RTV Slovenija maja 2014 odpravila sklep o njenem imenovanju za generalno direktorico, višje sodišče pa je nato odločilo, da je bilo to dejanje nezakonito. Skladno s sodno poravnavo ji je RTV Slovenija morala plačati 70.000 evrov.

Igor Kadunc je sicer prepričan, da bodo programski svetniki slabe namene, ki so za predlogom nadzornega sveta, prepoznali in pobudo zavrnili, sam zato nadaljuje svoje delo in prizadevanja, »da bo RTV Slovenija sposobna uspešno odgovarjati na izzive medijskega javnega servisa 21. stoletja«.
 

Očitki spremljali že septembrsko sejo


Da se Kaduncu maje stolček in da bo sledil predlog za njegovo razrešitev, smo v Delu napovedovali že po seji programskega sveta konec septembra, ko mu programskih svetnikov ni uspelo prepričati s predlogom o imenovanju Katje Šeruga za direktorico TV Slovenija. Takrat je povedal, da mu je žal, da bi negotovost njegovega položaja vplivala na izbor. Nadzorniki so mu očitali vmešavanje v razpis za neodvisne filmske producente in vplivanje v korist podjetja Arsmedia ter ga prijavili tudi KPK. Takrat je dejal: »Sem človek, ki skrbno pazi, kaj počne. Vse kar sem delal, stoji na mestu. V postopek Arsmedie se nisem vmešaval.«

Komentarji: