Civilna iniciativa Dovolj.je zahteva odstop nadškofa Zoreta

V civilni iniciativi pravijo, da nadškof Stanislav Zore ni storil dovolj za zaščito žrtev spolnih zlorab. V Slovenski škofovski konferenci »odločno zavračajo neresnične trditve«.
Fotografija: Slovenska škofovska konferenca je pozive k odstopu nadškofa Zoreta označila za neupravičene. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Slovenska škofovska konferenca je pozive k odstopu nadškofa Zoreta označila za neupravičene. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Civilna iniciativa Dovolj.je je danes sklicala novinarsko konferenco, na kateri je nadškofa msgr. Stanislava Zoreta pozvala k odstopu. K temu je pozvala tudi vrhovnega predstojnika Misijonske družbe Lazaristov Tomaža Mavriča. Razlog za ta poziv vidijo v njunem neizpolnjevanju »načel in predpisov, ki na področju razkrivanja spolnih zlorab veljajo v Katoliški Cerkvi«.

Neposredni povod za poziv k odstopu je iniciativa utemeljila s primeroma duhovnika Marjana Zupanca in lazarista Jožeta Planinška. Primera, pravijo, razkrivata »načrtno prikrivanje odgovornosti predstojnikov«, kajti vse od razkritja njunih in podobnih spolnih prekrškov pri cerkveni oblasti ni prišlo do ustreznih ukrepov in ravnanj, ki bi vodila k zaščiti žrtev spolnih zlorab in k pravno in moralno primernemu epilogu.



Novinarska konferenca civilne iniciative Dovolj.je. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Novinarska konferenca civilne iniciative Dovolj.je. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

Podpirajo poseg od zunaj


Vsebinsko gledano je bilo, kot je povedal Matej Križanič, osrednje sporočilo civilne iniciative dvojno. Prvič to, da je nedopustno izogibanje kanoničnim preiskavam ali njihove opustitve, kar kaže na odgovornost predstojnikov. Papež Frančišek je namreč 7. maja 2019 v svojem dokumentu Vi ste luč sveta razširil nabor oseb, ki so »predmet kaznivega dejanja zoper šesto božjo zapoved«.



Posledično sporočilo iniciative je bilo tudi to, da v to kategorijo ne spada le pedofilija, ampak vsi spolni prekrški, tudi prikrivanje takih dejanj in pometanje pod preprogo. Vodstvu slovenske Cerkve so očitali sistemsko prikrivanje spolnih zlorab. Gre namreč za ranljive osebe, gre tudi za otroško pornografijo, toda gre tudi za zlorabo oblasti.

Obstaja tudi primer, ko so prestopki obravnavani pravilno in korektno. Omenjen je bil murskosoboški škof Peter Štumpf, ki je zaradi kršenja navodil o javnem opravljanju službe suspendiral duhovnika Pashala Pršo.

Janez Cerar in Igor Vovk iz civilne iniciative Dovolj.je. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Janez Cerar in Igor Vovk iz civilne iniciative Dovolj.je. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Sledili so primeri zlorab, ki so jih po navedbah žrtev zagrešili duhovniki Jože Planinšek, Marjan Zupanc in Frančišek Novak. Iniciativa z imeni operira javno, ker so jih javno izpostavile žrtve, ki so anonimne, so povedali.

Da bi se rešili začaranega kroga obtožb in izmikanj sodnim postopkom, so predlagali, da »vrhovne avtoritete Cerkve« odobrijo spregled zastaranja rokov in omogočijo ponovno vzpostavitev postopkov.

Slovensko škofovsko konferenco so pozvali, naj »zaradi nesposobnosti in nedelavnosti razreši Ekspertno skupino za reševanje spolnih zlorab«. Po zgledu dobrih praks (na primer v Franciji) naj SŠK poskrbi za ustanovitev neodvisne komisije, »ki bo sposobna hitrega, učinkovitega in doslednega reševanja problematike spolnih zlorab v Cerkvi na Slovenskem«. Še več: »Podpiramo poseg od zunaj ali zunanjo intervencijo Vatikana (Svetega sedeža, Kongregacije za nauk vere).«

Civilna iniciativa Dovolj.je je danes sklicala novinarsko konferenco, na kateri je nadškofa msgr. Stanislava Zoreta pozvala k odstopu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Civilna iniciativa Dovolj.je je danes sklicala novinarsko konferenco, na kateri je nadškofa msgr. Stanislava Zoreta pozvala k odstopu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

Odziv Škofovske konference


Slovenska škofovska konferenca je pozive k odstopu nadškofa Zoreta označila za neupravičene. Odzvala se je že tri ure po začetku tiskovne konference iniciative. Zapisala je: »Predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) nadškof Zore je odločen zagovornik zaščite otrok tako v Cerkvi kot v slovenski družbi«. Aprila 2019 je SŠK sprejela več ukrepov za zaščito otrok in mladoletnikov v lokalni Cerkvi, sprejela navodilo o ničelni stopnji tolerance do spolnih zlorab, o sodelovanju s centri za socialno delo, s policijo in državnim tožilstvom. Potrjeno je bilo navodilo o prepovedi opravljanja verske dejavnosti »z eno mladoletno osebo v zaprtem prostoru« (5. 10. 2018), 13. januarja 2020 so potrdili predlog nadškofa Zoreta, da se ustanovi sklad za kritje stroškov psihoterapevtske pomoči vsem žrtvam spolnih zlorab.

Tem dejstvom na rob in iniciativi navkljub pa nadškof meni, da »ekspertna skupina za reševanje spolnih zlorab v SŠK deluje skladno s svojimi pristojnostmi in še naprej uživa zaupanje slovenskih škofov«. Povedali so tudi, da je prefekt Kongregacije za nauk vere kardinal Luis F. Ladaria nadškofa Stanislava Zoreta obvestil, da so ukrepi skladni z navodili Svetega sedeža.

...
...

Preberite še:

Komentarji: