Gladovna stavka v mariborskem društvu slepih in slabovidnih

Dva člana zahtevata sklic seje izvršnega odbora in razpis volitev vseh organov.

Objavljeno
02. februar 2016 18.09
Robert Galun
Robert Galun

Maribor – Večletna nesoglasja med v Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Maribor so eskalirala v gladovno stavko dveh članov izvršnega odbora. Za ta skrajni ukrep sta se odločila, da bi predsednica društva nemudoma sklicala sejo odbora, ki bi predlagal nadomestne volitve vseh organov.

Sklic seje izvršnega odbora (IO), in to še pred občnim zborom članstva, je poglavitna zahteva nasprotnikov zdajšnje predsednice društva Ivanke Kotnik. Po pravilniku mora namreč izvršni odbor gradivo sprejeti pred občnim zborom, vendar Kotnikova tega ne želi storiti, trdi predsednica nadzornega odbora (NO) Božislava Potočnik.

Po njenih besedah je društvo trenutno brez vodstva, saj je Kotnikova 2. marca lani na seji izvršnega odbora pisno nepreklicno odstopila in pooblastila predala podpredsednici. A na zboru članov si je premislila pod pogojem, če zbor iz IO odstrani moteče člene in predsednico NO, je dejala Potočnikova.

Takrat so se začele nepravilnosti, je z naštevanjem očitkov nadaljevala Potočnikova, saj bi moralo za razširitev dnevnega reda glasovati vsaj 57 članov, a jih je le 48, za razrešitev članov IO pa vsaj 44, a sta dva manj. Poleg tega tajnica društva tudi ni na upravni enoti takoj zamenjala zakonitega zastopnika društva, zato je v register še naprej vpisana Kotnikova.

»Mi je nismo silili k odstopni izjavi, je pa NO ugotovil izplačila mimo naših pravil,« pravi Potočnikova. Šlo naj bi za dobrih 3500 evrov dnevnic, 2800 evrov honorarja za projekt taktilnih oznak in plačilo izpita iz socialnega varstva. IO je sprejel sklep, da brez soglasja IO to ni možno, saj je predsednik upravičen le do 200 evrov mesečnega honorarja, za vse druge prihodke je treba skleniti pogodbo. Na nepravilnosti je opozorila tudi Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho), je poudarila Potočnikova, in sicer, da mora prejemke predsedniku društva odobriti NO in ne predsednik sam sebi.

»Če nas odstrani iz IO bi lahko delala kar hoče,« je oster stavkajoči član IO Niko Šket. Martin Ošlak, ki pravtako stavka, pa dodaja, da njihov namen ni obdržati volonterskih funkcij, marveč zadeve razčistiti preden se z njih poslovijo: »Ona noče sklicati seje, ker ne bi več mogla kandidirati za predsednico. Nam pa ni mar. Vemo, da ne bomo več izvoljeni.«

Kotnikova vse očitke v glavnem zavrača, svojo plat medalje bo, podkrepljeno z dokumentacijo, predstavila na tiskovni konferenci. Glede sklica seje IO je sicer povedala, da se vsaka seja konča z »njihovim kričanjem in prerekanjem«, glede (ne)odstopa z mesta predsednice pa, da IO ni želel za zakonito zastopnico potrditi podpredsednice, kar pomeni, da bi društvo ostalo brez zastopnika.