Glavne oblike spletnega izsiljevanja in kako se jih ubraniti

Vprašanje in odgovor: Pri izsiljevanju z intimnimi posnetki so tarča mlajši moški, pravi Jasmina Mešić, koordinatorka programa ozaveščanja Varni na internetu, SI-Cert
Fotografija: Po izkušnjah programa ozaveščanja Varni na internetu so starejši uporabniki bolj nezaupljivi in ne privolijo v izmenjavo fotografij, zato so morda manj ranljivi. Foto Tadej Regent
Odpri galerijo
Po izkušnjah programa ozaveščanja Varni na internetu so starejši uporabniki bolj nezaupljivi in ne privolijo v izmenjavo fotografij, zato so morda manj ranljivi. Foto Tadej Regent

Zelo razširjeno je izsiljevanje z intimnimi fotografijami in posnetki (angl. sextortion), ki se največkrat začne z navezavo stika na facebooku, ko neznanka z izzivalno profilno sliko pošlje prošnjo za prijateljstvo in načne pogovor. Z žrtvijo začne koketirati in jo prepričuje, naj se sleče pred spletno kamero. Ko prejme intimni posnetek ali fotografije, začne žrtev izsiljevati, da bo posnetek poslala vsem prijateljem in družini, če ji ne bo nakazala denarja. Izsiljevalci lahko zahtevajo tudi več tisoč evrov, žrtve, ki so večinoma mlajši moški, pa so deležne pritiska in groženj.
Če ste žrtev izsiljevanja z intimnimi posnetki, nemudoma in v celoti prekinite vso komunikacijo z izsiljevalci, svetuje Jasmina Mešić, koordinatorka programa ozaveščanja Varni na internetu, SI-Cert.
Če ste žrtev izsiljevanja z intimnimi posnetki, nemudoma in v celoti prekinite vso komunikacijo z izsiljevalci, svetuje Jasmina Mešić, koordinatorka programa ozaveščanja Varni na internetu, SI-Cert.

Statistika nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-Cert kaže, da se je v letu dni, v letih 2017 in 2018, število primerov izsiljevanja z intimnimi posnetki povečalo za kar 400 odstotkov. Lani poleti smo dobili tudi rekordno število prijav lažnega izsiljevanja. Spletni uporabniki so prejeli elektronsko pošto, v kateri so goljufi trdili, da je njihov računalnik okužen z virusom, ki jih je prek kamere posnel pri masturbiranju, zdaj pa bodo posnetek poslali vsem njihovim kontaktom. Goljufi tako hočejo z lažnimi grožnjami izsiliti plačilo v eni izmed kriptovalut.

Še ena oblika izsiljevanja je, ko naš računalnik okuži izsiljevalski kriptovirus, ki zašifrira prav vse shranjene dokumente, nato pa zahteva visoko odkupnino za to, da jih odklene.

Ali ti napadi naraščajo pri manjših in srednje velikih podjetjih ali tudi pri posameznikih? Pri izsiljevanju z intimnimi posnetki so tarča mlajši moški, pri okužbah z izsiljevalskimi virusi pa zadnja leta opažamo trend, da so se napadalci preusmerili s posameznikov na podjetja, ki nujno potrebujejo dokumente za nemoteno poslovanje, zato so pripravljena plačati visoke zneske (v kripotovalutah) za šifrirni ključ.

Kako je s spletnim izsiljevanjem starejših ljudi, ki so manj kibernetsko »izobraženi« in tako bolj ranljivi? Po naših izkušnjah so starejši uporabniki bolj nezaupljivi in ne privolijo v izmenjavo fotografij, zato so morda manj ranljivi. Prav tako ne uporabljajo množice različnih spletnih storitev, zato je manj možnosti, da jih najde goljuf.

Ali je kibernetsko izsiljevanje in goljufanje ovdovelih žensk še vedno razširjeno, morda celo narašča? Ali se to dogaja tudi moškim? Gre za tako imenovano ljubezensko prevaro, pri kateri na samske ovdovele ženske prežijo lažni profili osamljenih vojakov ali kapitanov. Največji porast teh goljufij smo opazili lani, letos pa jih bomo obravnavali približno enako število. Tudi na samske moške prežijo lažni profili lepotic iz vzhodne Evrope in Rusije, ki bi se rade poročile k nam, vendar pa je teh primerov precej manj.

Karikatura Marko Kočevar
Karikatura Marko Kočevar




Kaj svetujete ljudem, ki končajo v krempljih tovrstnih kriminalcev? Če ste žrtev izsiljevanja z intimnimi posnetki, nemudoma in v celoti prekinite vso komunikacijo z izsiljevalci. Nikakor jim ne nakazujte denarja! V primeru, da bodo sporne vsebine javno objavili na internetu, se obrnite na SI-Cert za pomoč pri odstranjevanju teh vsebin. Pri okužbi z izsiljevalskim virusom pa vas le ustrezne varnostne kopije lahko rešijo pred plačilom odkupnine.

Komentarji: