Gledališčniki dodatno veliko delajo in veliko zaslužijo

Čas je že, da nekdo v državi jasno pove, ali je pogodbeno delo, poleg stalne zaposlitve v isti ustanovi, zakonito ali ne

Objavljeno
04. januar 2016 23.31
Franc Milošič
Franc Milošič

Nekateri zaposleni v Mestnem gledališču Ptuj (MGP) poleg svojega rednega dela za ta javni zavod delajo še vrsto drugih stvari in opravljeno delo dobijo plačano na svoje obrtniške račune. Direktor Peter Srpčič poudarja, da so na enak način delali že pred njegovim vodenjem zavoda, pa tudi v ostalih slovenskih gledališčih je takšna praksa. Sam je v šestih letih poleg direktorskih plač dodatno zaslužil 39.300 evrov.

Ko smo pred tremi leti v Delu pisali o takšni praksi v ptujski bolnišnici, je ministrstvo za zdravje priznalo, da takšno pogodbeno delo zaposlenega ni zakonito v zavodu, kjer je redno zaposlen. Peter Srpčič poudarja, da je takšno delo zakonito, ker so za vsako posamezno opravilo zbrali več ponudb in ga oddali najboljšemu ponudniku.  Vse te ponudbe so zdaj že poslali v preverjanje svojemu ustanovitelju - mestni občini Ptuj. V MGP pa so izračunali, koliko bi bila posamezna dela stala, če bi jih bili opravili zunanji izvajalci.
Direktor, ki je poklicni režiser, gledališču obračunava precej nižje avtorske honorarje, kot bi jih bil kakšen drug režiser, tako da mu je v teh letih prihranil do 35 tisoč evrov. Najbolj na seznamu zaslužkov bode v oči 93.280 izplačanih evrov Vasji Strelcu, njegovemu s.p. pa je ptujsko gledališče po oktobru 2009 edini vir dohodkov. "Po drugih protiponudbah bi za opravljeno delo plačali 164 tisoč evrov, Vasja Strelec pa je poleg tega dela za gledališče pripravil še vrsto logotipov, programov, internetne strani, še zdaj jih vsakodnevno ažurno ureja...," poudarja Srpčič.
Vasja Strelec je sin dolgoletne gledališlke koordinatorke in organizatorice kulturnega programa Ane Strelec Bombek, ki je v zadnjih dveh letih na svoj obrtniški račun Anataja dobila blizu 8 tisočakov. Ko pa so v gledališču natančno popisali vse njeno neplačano delo, so ugotovili, da je zavodu v bistvu "podarila" kar 435 tisočakov. Do letošnjega leta je poleg svojega rednega dela opravljala še računovodske posle (za letos jih bo zunanji računovodja zaračunal 17 tisoč evrov), pripravila ogromno gledališkega propagandnega materiala (za 87 tisoč evrov) in opravila še veliko drugega, da je gledališče delovalo.
Tudi čiščenje gledališča je prevzel eden od zaposlenih (Simon Puhar - Simar) in dobil v zadnjih letih za to 39.851 evrov. Pred njim, v letu 2009, je MGP plačeval povprečno po 1.450 evrov na mesec za čiščenje, kar bi za vse Simarjeve mesece zneslo skoraj 90 tisočakov. Zdaj so morali poiskati nadomestilo izven zavoda in samo letos jih bo čiščenje stalo 6 tisočakov več, kot lani.
"Pogodbe smo sklepali na osnovi najboljših ponudb in z izvajalci, ki jih poznamo in so zanesljivi. Gledališče je kadrovsko in finančno močno podhranjeno, jaz pa skrbim za gopodarno ravnanje s tistim, kar imamo. Vse je transparentno in poslovanje predzadnjega leta je pregledal nadzorni odbor mestne občine Ptuj. Za letos pa smo ustanovitelja zaprosili tudi za dodatnih šest ali sedem tisočakov za izredni nadzor poslovanja. Ponudbe smo zbrali, odločitev bo občinska," razlaga Srpčič.
"Vedno so nam zagotavljali, da so izbrali najcenejše ponudnike. Finančna poročila so vsa v mejah normale in dokazovali so nam enako prakso tudi v drugih gledališčih," pa pravi predsednica sveta zavoda MGP Lidija Majnik.