Golfa ne igrajo več, se pa tožijo

O odpovedi pogodbe Golf klubu Jelšingrad bo odločalo sodišče, zemljišče pa je že dolgo neuspešno na prodaj.

Objavljeno
04. april 2017 20.58
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Šmarje pri Jelšah – Čeprav 22 hektarov zemljišč okoli propadajočega Jelšingrada oglašujejo kot edina v Sloveniji, ki jih je mogoče takoj urediti za golf, na februarski dražbi zanje spet ni bilo zanimanja. Občina je zanje hotela 1,6 milijona evrov, medtem pa nekdanji najemnik zemljišč Golf klub Jelšingrad oziroma njegov zastopnik Damjan Gobec od nje zahtevata 1,65 milijona evrov zaradi domnevno nezakonito odpovedane pogodbe.

Gobec je tožbo vložil na zadnji možni dan. Občina njegove navedbe v celoti zavrača, zastopnik občine odvetnik Marjan Feguš pa je prepričan, da bo sodba pokazala »zgolj neutemeljenost tožbenega zahtevka in nepotrebno vznemirjanje občine Šmarje pri Jelšah«. Damjan Gobec, ki smo ga srečali pri dvorcu Jelšingrad, izjav in komentarjev v povezavi s tožbo ne bo dal, dokler se sodišče ne bo odločilo.

Vendarle je znano, da je tožbo vložil zaradi domnevnega oškodovanja golfkluba. To se je menda zgodilo prav zato, ker je občina predčasno odpovedala najemno pogodbo oziroma golfklub naj bi v vzpostavitev zemljišč za golfigrišče z devetimi luknjami vložil 1,65 milijona evrov. Vlaganja hoče Gobec dobiti nazaj. Feguš pa v imenu občine pojasnjuje, da občina ni dolžna plačati nobene odškodnine, saj je najemno pogodbo odpovedala iz krivdnih razlogov. Golfklub ni plačeval najemnine, občini da je dolgoval več kot 33.000 evrov, v celoti je opustil vzdrževanje in košnjo zemljišč, zato igranje golfa tam sploh ni bilo več mogoče. Feguš je zapisal, da je občina golfklub julija 2013 najprej opozorila na kršitve najemne pogodbe, in ker se ni ničesar spremenilo, so oktobra 2013 najemno pogodbo odpovedali. Nato pa vse pokosili. Golfa takrat na teh zemljiščih že mesece niso igrali.

Težave tudi s prodajo gradu

Pogodbo za najem zemljišč je golfklub sklenil s Skladom kmetijskih zemljišč in gozdov do leta 2017. Vmes so zemljišča prenesli na občino, in kot je zapisal Feguš, zakoniti zastopnik kluba Gobec ni hotel podpisati aneksa, ki je določal, da zemljišče oddaja občina, in ne več sklad. Občina zemljišča zdaj prodaja že tri leta. Sprva je bila cena 3,2 milijona evrov, na zadnji dražbi, ki jo je pripravila občina februarja, je bila izklicna cena že pol nižja. Zemljišča so tudi po občinskem odloku že od leta 2004 namenjena izključno za golf in pri tem občina vztraja. Želijo si, da bi se območje posodobilo in uredilo, vendar brez novega lastnika ne bo šlo. Ob tem sem zavedajo, da je velik problem dejstvo, da so zemljišča ob dvorcu Jelšingrad, ki je prav tako naprodaj in niti tam kupcev ni ali pa si hitro premislijo.

Ob našem obisku smo pri Jelšingradu srečali Damjana Gobca, ki je dejal, da zastopa lastnike dvorca in jim išče kupca. Dvorec, ki je spomenik lokalnega pomena, je država leta 1989 prodala Georgu Zečeviću, ki je že umrl, in Dimitriju Djokiću. Na vprašanje, kdo so danes lastniki, je Gobec odgovoril: »Zečevićevi dediči.« Pozabil pa je omeniti, da je od maja lani delna lastnica dvorca tudi njegova mama Terezija Gobec, ki je delež pridobila hkrati s Šmarčanom Marjanom Babičem in Slatinčanko Saro Staroveški. Gobec po naših informacijah zastopa predvsem svojo mamo in postavlja precej zahtevne pogoje, da dvorca ne morejo prodati. Devet desetin dvorca je še vedno v lasti treh Zečevićevih dedičev.

Nazadnje se je za dvorec Jelšingrad lani jeseni zanimal Anglež indijskega rodu Jatinder Pal Kang, ki je hotel kupiti tudi grad Podčetrtek, kjer so prav tako lastniki Zečevićevi dediči. Zakaj je odstopil od nakupa, ni znano, neuradno pa je največji problem prav dejstvo, da se lastniki med sabo ne morejo dogovoriti. Jelšingrad prodajajo za 350.000 evrov, vendar, kot smo neuradno izvedeli, ta cena Gobcu ne odgovarja. Tudi sam je ob našem obisku dejal, da je dvorec zagotovo vreden najmanj pol milijona evrov.