Golob za ministra za notranje zadeve predlaga Boštjana Poklukarja

Boštjan Poklukar je bil minister za notranje zadeve že v vladi Marjana Šarca.
Fotografija: Boštjan Poklukar bo kot notranji minister nasledil Tatjano Bobnar. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Boštjan Poklukar bo kot notranji minister nasledil Tatjano Bobnar. FOTO: Jure Eržen/Delo

Predsednik vlade Robert Golob je danes državnemu zbora za novega ministra za notranje zadeve predlagal Boštjana Poklukarja

DZ bo po napovedih Goloba o kandidatu za ministra odločal na februarski redni seji, ki se bo začela 20. februarja. Še pred tem kandidata čaka predstavitev načrtov pred odborom DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Kandidat za ministra se mora namreč po poslovniku DZ najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstaviti pristojnemu delovnemu telesu DZ. To pomeni, da bi lahko zaslišanje Poklukarja sicer sledilo že v tem tednu, a se za zdaj kot najverjetnejši datum omenja naslednji ponedeljek.

Poklukar je po izobrazbi magister javne uprave, od leta 1991 je zaposlen na Ministrstvu za obrambo. V slovenski vojski je dosegel čin višjega štabnega vodnika in bil odlikovan z bronasto medaljo generala Maistra ter srebrno medaljo Slovenske vojske, kot udeleženec v vojni za Slovenijo pa s spominskim znakom Stražnice 1991.

Od leta 2015 je bil zaposlen v Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Vodil je Regijski center za obveščanje Kranj, bil pa je tudi minister za notranje zadeve v vladi Marjana Šarca. Od junija lani vodi Upravo Republike Slovenije za vojaško dediščino, so sporočili z Urada vlade za komuniciranje. 

Poklukarja so sicer že ob njegovem prvem mandatu povezovali s sedanjim vplivnim državnim sekretarjem na obrambnem ministrstvu Damirjem Črnčecem, saj je bil slednji Poklukarjev mentor pri magistrskem delu z naslovom Delovanje sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami pri obvladovanju migracij, ki ga je leta 2017 napisal na fakulteti za državne in evropske študije v Kranju.

Preberite še:

Komentarji: