Gorazd Pretnar, eden od kandidatov za direktorja

Razpisni rok za prijavo se izteče v soboto, 18. aprila.
Fotografija: Gorazd Pretnar je zaposlen na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano kot vodja koprskega Oddelka za mikrobiološke analize živil, vod in drugih vzorcev okolja. Foto: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Gorazd Pretnar je zaposlen na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano kot vodja koprskega Oddelka za mikrobiološke analize živil, vod in drugih vzorcev okolja. Foto: Mavric Pivk/Delo

Stranko Zeleni Slovenije veseli, da se je dr. Gorazd Pretnar, predsednik njihovega programskega sveta, odločil kandidirati za direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).



»Vsi, ki ga poznamo vemo, da mu lahko pripišemo največ zaslug za prepoved nekaterih rakotvornih pesticidov, javnost je prav tako pred leti razburil z ugotovitvami oporečne vode v vodomatih ali mleka v mlekomatih – pravi, da so učinki še danes vidni, to sta večji nadzor in čista voda ter mleko,« so zapisali v stranki.

Dodali so, da je Pretnar brezkompromisen, ko se gre za zdravje in čisto okolje, pri delu pa na prvo mesto postavlja stroko, saj ima bogate mednarodne izkušnje in je doktor mikrobiologije. »Upamo, da bo državna politika po dolgem času kadrovala po načelu sposobnosti in ne pripadnosti. Slovenija potrebuje ljudi, ki bodo skrb za čisto vodo, varno hrano in nasploh javno zdravje postavili na prvo mesto,« so sporočili.

Povedali so še, da je Pretnar v Sloveniji je kot eden prvih opozarjal tudi na slabo pripravljenost države na boj proti novemu koronavirusu in po potrebi k izboljšanju zaščite ranljivih skupin.

Komentarji: