Gorenjci bodo imeli svojo semensko banko

Biodiverziteta: s hranilnico semen v Lescah do večje prehranske samopreskrbe.

Objavljeno
09. februar 2017 11.06
regent semenarna
Blaž Račič
Blaž Račič

Radovljica – Razvojna agencija zgornje Gorenjske (Ragor) namerava v Čebelarskem centru v Lescah vzpostaviti hranilnico semen in tako povečati prehransko varnost v najširšem smislu, pravi Stevo Ščavničar, direktor Ragorja. Koncept hkrati pomeni upor svetovni politiki manipulacije s semeni.

Hranilnica semen je nadgradnja projekta lokalne samopreskrbe in bo namenjena lastni vzgoji lokalnih semen in ohranjanju lokalne biološke raznovrstnosti in pestrosti. Ščavničar se strinja, da je za svetovne semenske korporacije – denimo Monsanto –, ki želijo pridobiti nadzor nad produkcijo in prodajo semen ter s tem pridelavo hrane, največji konkurent neodvisni kmetovalec z lastnimi semeni.

Uporaba gensko spremenjenih semen se kratkoročno obrestuje, na dolgi rok pa ne, pravi Ščavničar, ki na lokalna, okolju prilagojena semena stavi zaradi kakovosti, ki jo lahko dolgoročno zagotavljajo območju.

Precej izgubljenega znanja

Prvi del projekta bo namenjen vzgoji in usposabljanju lokalnih pridelovalcev avtohtonih vrst semen, v drugem delu pa bodo pridelovalce pozvali, da v semensko hranilnico prinesejo svoja semena, ki jih bodo ustrezno pregledali in certificirali.

Cilj hranilnice semen je, da je sama sposobna preživeti. Za zdaj jo podpirajo sedem občin zgornje Gorenjske in podjetje Moro & Kunst, v prihodnje pričakujejo tudi denar iz EU-programa Leader, saj bodo prva semena morali kupiti. Pri tem Ščavničar opozarja, da se je v preteklosti izgubilo precej znanja o vzgoji semen in skrbi zanje.