Gorenjska letos pričakuje dvig brezposelnosti za pet odstotkov

Z 9053 registriranimi brezposelnimi ima gorenjska regija najnižjo stopnjo brezposelnosti v državi, v Avstrijo pa hodi delat že 7000 Gorenjcev.

Objavljeno
28. januar 2014 19.14
Brezposelnost Gorenjska
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – Na območni službi Kranj Zavoda RS za zaposlovanje imajo trenutno napovedi za približno 250 presežnih delavcev, ki so jih podali štirje gorenjski delodajalci in dva delodajalca drugih regij, ki opravljata dejavnost na Gorenjskem.

Znano je, da gre za 151 delavcev SGP Tehnik iz Škofje Loke, ki je v stečajnem postopku, nad razkrivanjem podatkov, kdo so drugi, pa direktor OS Kranj Drago Perc ni bil navdušen, dejal je, da gre za manjša odpuščanja. Kot smo že pisali, je sredi januarja dobilo odpovedi 26 delavcev kranjskega podjetja števcev Iskraemeco, odpuščali pa bodo tudi v Merkurju (šlo naj bi za 120 delavcev iz vse Slovenije, od teh dobra polovica s Štajerskega), nekaj delavcev naj bi odpustili v kranjskem Iskratelu. Le glede delodajalcev iz drugih regij, ki opravljata dejavnost na Gorenjskem, je Perc pojasnil, da gre za podjetji, ki se ukvarjata z varovanjem.

Konec leta 2013 je bilo na gorenjskih uradih za delo prijavljenih 9053 brezposelnih, kar je 459 več oziroma 5,3 odstotka več kot decembra 2012. Ob koncu novembra je denarno nadomestilo prejemalo 2707 ljudi, kar je 31 odstotkov prijavljenih brezposelnih.

Najslabše gre Tržičanom

Stopnja registrirane brezposelnosti je na Gorenjskem najnižja v državi in znaša 9,8 odstotka, povprečje v Sloveniji je 13,1 odstotka. Najvišja stopnja registrirane brezposelnosti v regiji je v Tržiču (12,3 odstotka), najnižja pa na območju Škofje Loke (7,4 odststotka). Struktura brezposelnih pa se je lani spremenila: zmanjšali so se deleži starejših 50 let ali več, žensk, trajno presežnih delavcev in stečajnikov, večja od povprečja v državi pa sta deleža starejših brezposelnih in mladih do 25 let.

Na Gorenjskem naj bi tudi letos brezposelnost narasla za pet odstotkov, tako da bi se število brezposelnih konec leta 2014 gibalo okoli 9500. Porast pričakujejo najprej v januarju, do poletja naj bi se število brezposelnih znižalo. Jeseni se bo zaradi končanega šolanja povečal priliv mladih, konec leta pa tistih, ki se jim bo iztekla zaposlitev za določen čas.

Direktor Perc je dejal, da je mogoče letos pričakovati še nekaj stečajev manjših podjetij, vendar pa da to ne bo bistveno vplivalo na povečanje brezposelnosti, saj upa na večje zaposlovanje uspešnih podjetij v regiji. Na pripombo, naj navede, katera so ta podjetja, je odgovoril, da gre za poslovne skrivnosti, kajti ta podjetja potem utegnejo biti preplavljena s prošnjami za zaposlitev.

S trebuhom za kruhom v Avstrijo

Gorenjski delodajalci so lani najbolj povpraševali po natakarjih in kuharjih, prodajalcih, komercialistih, voznikih, gradbenikih, varilcih, orodjarjih, strugarjih, ključavničarjih, strojnih mehanikih, vzdrževalcih ter tudi zdravnikih. Z zavoda se je lani odjavilo 9214 brezposelnih Gorenjcev, med njimi jih je 5426 dobilo delo, 3788 pa se je odjavilo iz razlogov, ki ne pomenijo zaposlitve.

O tem, koliko od teh jih je odšlo v tujino, pa ni podatkov. Po oceni naj bi bilo v Avstriji lani delalo 13.000 ljudi iz Slovenije, od teh 7000 z Gorenjskega (delo naj bi dobivali predvsem v gradbeništvu, predelovalni industriji in zdravstveni negi), medtem ko za Italijo ni niti ocen.